Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Endezzma – The Archer, Fjord And The Thunder
Dark Essence Records
Release datum: 22 januari 2021
“Endezzma kan een golf opwekken die de luisteraar meetilt en blijft meedragen over catchy en spannende melodieën.”
8.8/10
Koen de Waele I 08 januari 2021

De basis van Endezzma werd al gelegd in 1993 met de band Dim Nagel. Frontman Morten Shax en gitarist Trondr Nefas waren de tandem waarop de band rustte en die later verder gingen onder de naam Endezzma. Jammer genoeg overleed Trondr in 2012 toen het debuut ‘Erotik Nekrosis’ uitkwam. Het duurde tot 2017 eer de band met opvolger ‘The Arcane Abyss’ terug kwam. Ondertussen hebben ze een stabiele bezetting en liet ‘The Archer, Fjord And The Thunder’ niet zolang meer op zich wachten.

Uiteraard spreken we over een Noorse black metalband en hun roots worden niet ook hier niet verloochend. Die kille ondertoon is duidelijk aanwezig. Toch laten ze wat meer melodie horen dan andere genregenoten waardoor het totale plaatje een breder karakter krijgt. Na een korte intro wordt het album op gang gebracht met het eminente ‘The Name of The Night Is A Strong Tower’ dat al snel laat horen tot wat Endezzma allemaal in staat is. De zang van Morten Shax is iets minder krijsend als zijn genregenoten en de refreinen bevatten zelfs een rockende ondertoon. Meerstemmige donkere koorzang die een etnisch en bezwerend gevoel oproepen, brengen er nog wat extra sfeer in. Nog zo een topper is titeltrack ‘The Archer, Fjord And The Thunder’. Met wat minieme heavy metal en post metal invloeden erbij, krijg je alweer een hoogstaand, memorabel en vol afwisseling klinkend stuk te horen. Vooral de vocalen primeren en er worden behoorlijk grote stukken tekst afgezongen.

Endezzma kan een golf opwekken die de luisteraar meetilt en blijft meedragen over catchy en spannende melodieën. Een nummer als  ‘Garden Ov Heathen’ laat dan ineens waanzinnig snelle en scherpe gitaarsolo’s horen die wat uniek zijn op dit album. Zo blijft ‘The Archer, Fjord And The Thunder’ boeien vanaf de eerste seconden tot outro ‘Closure’ en wordt metaljaar 2021 direct sterk ingezet.