Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Empyreal Vault – Empyreal Vault
Great Dane Records
Release datum: 20 oktober 2019
Tekst: Koen Smits – 23 oktober 2019
“Niet iedereen heeft nood aan oude, kalende zagemannen, met versleten Hellhammer shirts, die zeggen dat alles vroeger beter was, als fan.”
7/10

Heel soms krijg je een album toegestopt waar je absoluut niets mee kan, en ‘Empyreal Vault’ van de gelijknamige band lijkt er zo eentje te worden. Je wil de band niet afkraken omdat ze toevallig een genre spelen dat je niet ligt, en dat doen ze met hun technische deathcore wel degelijk. Je wil de band niet afkraken omdat je toevallig niet bekend genoeg bent met de betreffende speelstijl en zo goed als geen vergelijkbare bands kent…maar je wil wel een aangename luisterervaring en daar wringt het schoentje dan.

Wat het Zuid-Franse Empyreal Vault brengt is een moderne en brutale mix van death metal en deathcore met veel technisch gepiemel, veel breaks, spacey toestanden en gegoochel met effecten die een beetje industrieel aanvoelen. Soms bemerk ik al glimlachend een tikkeltje Incantation, maar veel te zelden en te kort om te blijven boeien. De gitaarsolo’s zijn mooi opgebouwd en er zijn zeker een aantal dingen die ik als goed kan bestempelen. Het nummer ‘Astral Wound’ bijvoorbeeld gaat er lekker in. De dubbele vocalen en de agressief spelende gitaartandem maakt van dit nummer meteen het beste dat er te horen valt. Het is ook het nummer dat het dichtst aanleunt bij death metal an sich. Zowel zanger Jordy als gitarist Sylvain spelen ook al verschillende jaren bij het technisch death metal ensemble Exocrine en het zijn die invloeden die het bijwijlen best aangenaam maken. Op gebied van speltechniek valt er hier niemand iets te verwijten. Men weet heus wel hoe men z’n instrument moet bespelen! Zowel de bas als de gitaren volgen soms ingewikkelde patronen en in een song als ‘Deathbringer’ of ‘Forgotten Titan’ is het duidelijk dat we hier niet met pannenkoeken te maken hebben.

Volgens mij gaat ‘Empyreal Vault’ vooral een jong publiek aantrekken en daar is natuurlijk niks mis mee. Niet iedereen heeft nood aan oude zagemannen, met versleten Hellhammer shirts, die zeggen dat alles vroeger beter was, als fan. En de occasionele allesluster plus de liefhebbers van het genre met bands als Thy Art Is Murder en Whitechapel, The Faceless en Infant Annihilator (zie je wel dat ik toch enkele bands ken) kunnen dit schijfje met een gerust hart aanschaffen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.