Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Delain, Altamullan Road, Damian Wilson in Bibelot, Dordrecht – 11 mei 2024

“In januari van dit jaar speelde Delain de Pul in Uden al helemaal aan gort en dat wordt vanavond in de Bibelot nog eens dunnetjes overgedaan.
Delain in Bibelot, mei 2024 - ©Hans Lievaart
Een live-show van Delain staat altijd garant voor een feestje en dat wordt op deze zaterdagavond in de Bibelot maar weer eens op een niet mis te verstane wijze bewezen. De zaal is goed gevuld met echte Delain-fans die aan de hand van frontvrouw/zangeres Diana Leah op commando vol enthousiasme meezingen, meespringen en meeklappen. Daar waar Delain normaliter altijd stilistisch gelijksoortige bands als support act meebrengt, zal het voor menigeen wel enigszins verrassend zijn dat dit keer ex-Threshold zanger Damian Wilson en het Finse Altamullan Road in het voorprogramma staan. Niet ten nadele van deze support acts maar het is toch vooral hoofdact Delain waar de mensen voor gekomen zijn en die andermaal aantoont één van de beste live-bands in het symfonische metal genre te zijn.
17 mei februari 2024 I Tekst: Sjak Roks, fotografie: Hans Lievaart

Als Damian Wilson even voor acht uur vanuit de coulissen de zaal inkijkt, ziet hij tot zijn genoegen dat het al lekker volgelopen is. Deze Engelse singer/songwriter is ooit de frontman geweest van een aantal progressieve metal band zoals Threshold en Landmarq, maar heeft zich sindsdien getransformeerd tot een soort rondtrekkende troubadoer die heden ten dage vergezeld van zijn akoestische gitaar de nodige toers langs theaters en kerken doet. Vandaag mag hij de opening van de avond verzorgen en dat doet hij met verve. Niet iedereen zit te wachten om een volledig akoestische set, maar het gitaarspel is onderhoudend en de inmiddels 54-jarige zanger beschikt nog steeds over een prima stem. Daarnaast heeft hij de nodige humor en weet hij de songs op een zeer aangename manier aan elkaar te praten. Het publiek eet uit zijn hand en het half uurtje speeltijd dat Damian heeft gekregen is dan ook in no-time voorbij. Een verrassende en aangename opener mag ik wel zeggen!

Ook het Finse gezelschap Altamullan Road is niet bepaald een heavy act te noemen en de echte rockers in het publiek fronsen dan ook stevig hun wenkbrouwen wannneer de band aan hun ingetogen set begint. Toch weet Altamullan Road muzikaal en vooral vocaal te overtuigen, want zowel de solo-zang als de harmony zang van beide zangeressen Johanna Kurkela (waarmee Delain toetsenist Martijn Westerholt in Eye Of Melian speelt) en Johanna Livanainen klinkt indrukwekkend. Het sprookjesachtige materiaal van de beide dames zorgt voor een ademloze stilte in de zaal tijdens de uitvoering van de nummers, maar na afloop van elk nummer klinkt er een oorverdovend applaus van de enthousiaste menigte die dit wel op waarde weet te schatten. Naast eigen nummers wordt er ook nog een prima uitvoering ten beste gegeven van het Avicii-nummer ‘Hey Brother’. En het getuigt natuurlijk van een behoorlijke dosis genialiteit om je optreden af te sluiten met een cover van een band die naar eigen zeggen van grote invloed op Altamullan Road is geweest, waarna Delain’s ‘Moth To A Flame’ gespeeld wordt. Het nummer heeft een echte Altamullan Road-behandeling ondergaan, maar wordt puntgaaf neergezet. De in grote getale opgekomen Delain fans weten deze geste zeker te waarderen en de band verlaat dan ook onder luid gejuich het podium.

Setlist Altamullan Road:

 1. Candle In The Dark
 2. Art Of Losing
 3. Hearts Of Old
 4. When It’s Time
 5. Hey Brother
 6. Underwater
 7. They Should’ve Sent A Poet
 8. Moth To A Flame

In januari van dit jaar speelde Delain de Pul in Uden al helemaal aan gort en dat wordt vanavond in de Bibelot nog eens dunnetjes overgedaan. Wie echter denkt dat bandleider Martijn Westerholt een kopie van de setlist van dat optreden gaat afdraaien, komt (gelukkig) bedrogen uit want er zijn wel een paar verrassende nummers in de show opgenomen. Er wordt traditiegetrouw wel gestart met het sterke ‘The Curse’, waarbij de vocalen van Diana Leah nog niet echt goed in de mix staan. Dat wordt gelukkig snel verholpen, waarna de prima ingespeelde band het dolenthousiaste publiek trakteert op spetterende uitvoeringen van onder andere ‘Suckerpunch’, ‘April Rain’, ‘The Quest And The Curse’ en het nog altijd heerlijke ‘Get The Devil Out Of Me’. Met het bij mijn weten nog nooit eerder met deze formatie gespeelde ‘Army Of Dolls’ van het album ‘The Human Contradiction’ dient de eerste verrassing van de avond zich aan. Een prima vertolking van dit prijsnummer wordt gevolgd door ‘Invidia’ dat ook nieuw in de setlist is.

Dan wordt het tijd voor het “zesde” Delain bandlid Paolo Ribaldini om Diana vocale ondersteuning te verlenen in het drieluik ‘Queen Of Shadow’, ‘Your Body Is A Battleground’ en de kraker ‘The Gathering’, waarbij het publiek natuurlijk nadrukkelijk aangespoord wordt om hartstochtelijk mee te springen. Dat wordt door het overgrote gedeelte trouw opgevolgd en dat voel je echt wel op de bovenverdieping van het Energiehuis, geloof me! Natuurlijk is met ‘The Gathering’ de fitness-oefening nog niet afgelopen, want ook op ‘Don’t Let Go’ en het erg aanstekelijke ‘Moth To A Flame’ worden de sprong-oefeningen naadloos doorgezet.

Het altijd lekkere ‘Not Enough’ vormt de brug tot een tweede verrassings-segment in de set. Met ‘Here Come The Vultures’ speelt men één van mijn favoriete Delain-nummers dat gevolgd wordt door het akoestische ‘Start Swimming’, waarop Kingfisher Sky-alleskunner Ivar de Graaf een gastrol komt vervullen. Paolo Ribaldini keert nog een keer terug voor ‘Control The Storm’, waarna Delain het wederom geweldige optreden op een fantastische wijze afsluit met hun anthem ‘We Are The Others’. Het ovationele applaus is dan ook volkomen terecht! Delain versie 2.0 is een erg goed ingespeelde band die veel plezier op het podium uitstraalt en nu echt klaar is voor het grote werk wat mij betreft.

Setlist Delain:

 1. The Cold
 2. Suckerpunch
 3. Burning Bridges
 4. The Quest And The Curse
 5. April Rain
 6. Get The Devil Out Of Me
 7. Army Of Dolls
 8. Invidia
 9. Queen Of Shadow
 10. Your Body Is A Battleground
 11. The Gathering
 12. Don’t Let Go
 13. Moth To A Flame
 14. Not Enough
 15. Here Come The Vultures
 16. Start Swimming
 17. Control The Storm
 18. We Are the Others