Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Delain & Illumishade in De Pul, Uden – 19 januari 2024

“De band geeft aan dat ze tijdens dit eerste optreden van de toer nog wat “roestig” zijn, maar daar is muzikaal en vocaal absoluut niets van te merken
Delain (Diana Leah) in De Pul, Uden - 19-01-2024
We kunnen rustig stellen dat de Nederlandse symfonische metal formatie Delain in zijn nieuwe samenstelling is uitgegroeid tot een erg sterke live-band, die menig hart van de liefhebbers van dit genre sneller zal doen kloppen. In navolging van hun eerste Europese toer ging de band wederom de boer op door Europa om een aantal landen of venues aan te doen die ze tijdens hun eerste passage hadden overgeslagen. Arrow Lords Of Metal was aanwezig bij de eerste show van de band in de Pul in Uden en was andermaal getuige van een uiterst sterke performance.
6 februari 2024 I Tekst: Sjak Roks, fotografie: Peter Bulkmans

Als support act heeft Delain de Zwitserse formatie Illumishade meegenomen, die eerder ook al tijdens hun show in 013 als voorprogramma had gefungeerd. Deze rondom Eluveitie-zangeres Fabienne Erni geformeerde band heeft met ‘Eclyptic: Wake Of Shadows’ een erg sterk debuutalbum afgeleverd en staat op het punt op hun tweede plaat ‘Another Side Of You’ op de markt te brengen. Gedurende de set die ze deze avond ten gehore brengen, zullen meerdere nummers van die nieuwe plaat de revue passeren en die passen prima bij het al bekende materiaal van hun debuutalbum. Illumishade staat op deze avond als viertal op het podium daar bassist Yannick Urbanczik wegens ziekte helaas verstek moet laten gaan. Zijn partijen komen dus vanaf een harde schijf, maar daar de rest van de band muzikaal en visueel genoeg te bieden heeft is dat zeker geen onoverkomelijk probleem. Middels ‘Enter The Void’ wordt het feestje op gepaste wijze afgetrapt en het valt op dat de nieuwe nummers ‘Elegy’, ‘Enemy’, ‘Here We Are’ en de single ‘Cloudreader’ verdomd lekker klinken. Vooral de orkestrale toetsenpartijen van toetseniste Mirjam Skal mogen er wezen, maar de absolute smaakmaker van de band is ongetwijfeld zangeres Fabienne Erni, die werkelijk een geweldige stem heeft en live moeiteloos de hoge noten weet te halen. Vooral tijdens een ronduit schitterende uitvoering an de ballad ‘Rise’ laat ze op niet mis te verstane wijze horen tot de absolute top te behoren. Wat een power en stembeheersing! Voordat Illumishade aan afsluiter ‘World’s End’ gaat beginnen, laat gitarist Jonas Wolf zich ook nog even van zijn leukste kant zien. Hij vraagt het publiek om mee te zingen met één van de meest bekende Nederlandstalige klassiekers en de hilariteit is dan ook groot als hij André van Duin’s ‘Er Staat Een Paard In De Gang’ inzet, wat overigens tot groot vermaak van de band uit volle borst(en) meegebruld wordt. Na dit erg geslaagde geintje en een prima uitvoering van ‘World’s End’ verlaat de band terecht zeer voldaan het podium. Illumishade bewijst een uitstekende band te zijn die een mooie toekomst tegemoet gaat, zoveel is wel zeker!

 

Setlist Illumishade:

 1. Enter The Void
 2. Elegy
 3. Enemy
 4. Tales Of Time
 5. Crystal Silence
 6. Cloudreader
 7. Rise
 8. Here We Are
 9. Muse Of Unknown Forces
 10. World’s End

Natuurlijk is het overgrote deel van de aanwezigen gekomen voor Martijn Westerholt’s band Delain en wanneer de band ‘The Cold’ inzet, verandert de menigte in één kolkende massa om na de laatste tonen van ‘We Are The Others’ pas tot rust te komen. In de tussentijd is er echter nog veel meer moois te beleven, want de heerlijke setlist wordt bijzonder goed gesmaakt en zowel de fans van het oudere werk als ook die van het ‘Dark Waters’-materiaal worden op hun wenken bediend. De band geeft aan dat ze tijdens dit eerste optreden van de toer nog wat “roestig” zijn, maar daar is muzikaal en vocaal absoluut niets van te merken. Nou ja, buiten het feit dan dat gitarist Ronald Landa op een gegeven moment het nummer ‘Get The Devil Out Of Me’ aankondigt terwijl de band vrolijk ‘The Quest And The Curse’ inzet, maar dat is dan ook het enige grappige smetje op een verder uitstekend optreden. Zoals bij eerdere optredens is gebleken is zangeres Diana Leah uitgegroeid tot een prima frontvrouw die ook vocaal haar mannetje…euh vrouwtje staat. Dat levert, tesamen met de prima muzikale invulling van de heren bandleden, de nodige fraaie momenten op. Vooral het uptempo drieluik ‘The Gathering’, ‘Don’t Let Go’ en ‘Moth To A Flame’ ontaardt in een ware aerobics oefening, maar ook nummers zoals ‘Burning Bridges’, het al eerder genoemde ‘Get The Devil Out Of Me’ en ‘Not Enough’ maken indruk. Verrassend is de uitvoering van ‘Hideaway Paradise’, dat men op deze avond voor de eerste keer live vertolkt. Minder verrassend is de bijdrage van zanger Paolo Ribaldini die we nu toch wel als het zesde bandlid van de band mogen zien. Zijn vocale bijdrage trekken nummers als ‘Beneath’, ‘Your Body Is A Battleground’ en het in de toegift gespeelde ‘Control The Storm’ naar een nog hoger niveau. Dit keer is er geen akoestisch intermezzo zoals dat tijdens hun eerdere optredens wel in de set opgenomen was. Dat is echter geen onoverkomelijk gemis, want Delain heeft genoeg prima materiaal om ook zonder dit soort intermezzos onderhoudend te blijven. De afsluiter van de reguliere set ‘Not Enough’ komt voor het enthousiaste publiek dan ook veel te vroeg, maar met heerlijke uitvoeringen van ‘Mother Machine’, het reeds genoemde ‘Control The Storm’ en de Delain-anthem ‘We Are The Others’ wordt de avond op een geweldige manier afgesloten. Na een lastige periode kunnen we dan ook zonder enige twijfel concluderen dat Delain weer helemaal terug van weggeweest is! Het ovationele applaus dat de band ten deel valt is dan ook absoluut verdiend!

Setlist Delain:

 1. The Cold
 2. Suckerpunch
 3. Burning Bridges
 4. April Rain
 5. The Quest And The Curse
 6. Get The Devil Out Of Me
 7. Hideaway Paradise
 8. Beneath
 9. Queen Of Shadow
 10. Your Body Is A Battleground
 11. The Gathering
 12. Don’t Let Go
 13. Moth To A Flame
 14. Not Enough

Toegift:

 1. Mother Machine
 2. Control The Storm
 3. We Are the Others