Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Def Leppard – The Early Years 79-81
Universal Music Group
Release datum: 20 maart 2020
Tekst: Richard Verbrugge – 02 april 2020
“Drummer Frank Noon zal zich wel regelmatig voor zijn kop slaan dat hij Def Leppard verliet om samen met Pete Way (UFO) in Waysted te gaan spelen. Dat scheelt nu toch een paar nullen op zijn rekening courant.”
8.5/10

Je zou het vandaag de dag niet denken, maar er was een tijd dat Def Leppard in hetzelfde rijtje werd geschaard als Iron Maiden, Saxon, Tygers of Pan Tang en Raven. We praten dan wel over veertig jaar geleden, de  hoogtijdagen van de NWOBHM. Def Leppard speelde vanaf hun oprichting in 1977 tot 1981 ruige hardrock voordat ze de succesvolle overstap maakten naar het rockpop-genre. Via de box set ‘The Early Years 79-81’ blikken ze terug op die beginjaren. In de box zitten 5 CD’s en een mooi boekwerk met veel foto’s en verhalen uit die periode. Drie leden uit de periode zitten nog steeds in de band; zanger Joe Elliot, drummer Rick Allen en bassist Rick Savage. Gitarist Steve Clark overleed veel te vroeg in 1991. De tweede gitarist Pete Willis werd wegens overmatig alcoholgebruik in 1982 vervangen door Phil Collen.

CD 1 bevat het debuutalbum ‘On Through The Night’ dat uitkwam in het glorieuze rockjaar 1980 heeft de tand des tijds prima doorstaan. Catchy nummers zoals ‘Rock Brigade’ klinken nog steeds fris en ‘Wasted’ en ‘Rocks Off’ kunnen zich prima meten met materiaal van Iron Maiden of Saxon uit die tijd. Toch kun je op ‘Hello America’ horen dat de band hun oog al had laten vallen op de lucratieve Amerikaanse markt. De band nam alle muziek voor hun debuut in een week op, spendeerde drie weken aan overdubs waardoor Elliot maar enkele dagen had om alles in te zingen. De vocalen zijn dan ook veel minder gepolijst dan de meer harmonieuze zangpartijen op latere albums.

CD 2 bevat het tweede album ‘High ‘N’Dry’ dat in 1981 verscheen en werd geproduceerd door Robert ‘Mutt’ Lange die eerder werkte aan AC/DC’s ‘Back in Black’ en ‘Foreigner 4’. Die samenwerking zou de band geen windeieren leggen want Lange werd medeverantwoordelijk voor de millionsellers ‘Pyromania’ en ‘Hysteria’ die later zouden verschijnen. Waar menig NWOBHM album inmiddels flink gedateerd is, klinkt deze schijf door de goede productie 39 jaar later nog steeds krachtig en energiek. Albumopener ‘Let It Go’ knalt uit de speakers en ook ‘Switch 625’ luistert lekker weg. Dat Elliot en co een vaardige hand van componeren hadden blijkt wel uit ‘Bringin’ On The Heartbreak’. Dat nummer was een voorbode van een rits hitsuccessen die in het heavy genre maar weinig gelijken kent.

De studio-albums kennen we natuurlijk al heel lang. Veel interessanter is het andere materiaal in de box.  Allereerst is een live-opname uit Oxford die werd gemaakt in 1980. ‘When The Walls Came Tumbling Down’ heet het schijfje. Zestien nummers lang laat Def Leppard horen dat ze op het podium pas echt losgingen. In de setlist zitten veel nummers die op het debuut staan, maar ook materiaal dat niet of in een andere vorm op een plaat belandde zoals ‘When The Rain Falls’ en ‘Ride Into The Sun’. De opnamekwaliteit is verrassend goed, zeker als je bedenkt dat de opnamen veertig jaar lang in een archief hebben gelegen. Fans van het eerste uur zullen verrukt zijn dat ze deze opname eindelijk aan hun collectie kunnen toevoegen.

De vierde CD heet ‘Too Many Jitterbugs’  en bevat de nummers van de eerste Def Leppard EP (een veel gezocht item op platenbeurzen) uit 1979, B-kantjes, alternatieve versies en remixes van bekende nummers. Ook staat er een nummer op dat niet eerder is verschenen, namelijk ‘Glad I’m Alive’. De originele drummer Frank Noon die meespeelde op de EP wordt niet vergeten en wordt keurig genoemd in anekdotes over die periode. Noon zal zich wel voor zijn kop slaan dat hij Def Leppard verliet om samen met Pete Way (UFO) in Waysted te gaan spelen. Dat scheelt toch een paar nullen op zijn rekening courant. Hij werd vervangen door Rick Allen die destijds pas vijftien jaar oud was.

De vijfde en laatste schijf bevat BBC opnamen die zijn gemaakt voor de Friday Rock Show met Tommy Vance, de Andy Peebles show en live-opnamen van het Reading Rock festival in 1980. Leukste nummer is Medicine Man dat later werd herschreven tot ‘Rock! Rock! (Till You Drop)’ voor ‘Pyromania’. Bijzonder is ook de uitvoering van ‘Overture’. De band was destijds redelijk onbekend in Engeland en werd zoals elke onbekende artiest op grote festivals bekogeld met bier en flessen pis. Nee, je moest vroeger niet vooraan willen staan op Engelse festivals…

Def Leppard heeft in haar lang historie inmiddels flink wat compilaties, deluxe versies en box sets uitgebracht, maar dit is verreweg de leukste. Hopelijk inspireert het andere bands (zoals Van Halen) om een soortgelijke box uit te brengen met live- en demo-opnamen uit hun beginjaren. Leppard fans die de eerste albums van de band nog op vinyl in de kast hebben staan en nog steeds gecharmeerd zijn van die muziek, mogen deze box niet overslaan.

CD ONE: ON THROUGH THE NIGHT – RE-MASTERED
Rock Brigade
Hello America
Sorrow Is A Woman
It Could Be You
Satellite
When the Walls Came Tumbling Down
Wasted
Rocks Off
It Don’t Matter
Answer to The Master
Overture

CD TWO: HIGH ‘N’ DRY – RE-MASTERED
Let It Go
Another Hit and Run
High N Dry (Saturday Night)
Bringin’ On the Heartache
Switch 625
You Got Me Runnin’
Lady Strange
On Through the Night
Mirror Mirror (Look into My Eyes)
No No No

CD THREE: WHEN THE WALLS CAME TUMBLING DOWN – LIVE IN OXFORD 26/04/1980
When the Walls Came Tumbling Down
It Could Be You
Rock Brigade
Satellite
Medicine Man
Answer to the Master
When the Rain Falls
Sorrow Is a Woman
Good Morning Freedom
Don’t Matter to Me
Overture
Lady Strange
GetchaRocks Off
Hello America
Wasted
Ride into The Sun

CD FOUR: TOO MANY JITTERBUGS – B-SIDES AND RARITIES
Ride into The Sun – The Def Leppard EP
Getcha Rocks Off – The Def Leppard EP
The Overture – The Def Leppard EP
Wasted -Single
Hello America – Single
Rock Brigade – Unreleased Nick Tauber produced version
Glad I’m Alive – Unreleased Nick Tauber produced version
Good Morning Freedom – Single
Let It Go – Single Edit
Switch 625 – Single Edit
Bringin’ On the Heartbreak – Single Edit
Me and My Wine – Original Version
Bringin’ On the Heartbreak – Remix
Me and My Wine – Remix

CD FIVE: RAW – EARLY BBC RECORDINGS
Glad I’m Alive (Andy Peebles Session – 07/06/1979)
Sorrow Is A Woman (Andy Peebles Session – 07/06/1979)
Wasted (Andy Peebles Session – 07/06/1979)
Answer to The Master (Andy Peebles Session – 07/06/1979)
Satellite (Friday Rock Show Session – 03/10/1979)
Rock Brigade (Friday Rock Show Session – 03/10/1979)
Wasted (Friday Rock Show Session – 03/10/1979)
Good Morning Freedom (Friday Rock Show Session – 03/10/1979)
Satellite / When the Walls Came Tumbling Down (Live at the Reading Festival – 24/08/1980)
Medicine Man (Live at the Reading Festival – 24/08/1980)
The Overture (Live at the Reading Festival – 24/08/1980)
Lady Strange (Live at the Reading Festival – 24/08/1980)
Getcha Rocks Off (Live at the Reading Festival – 24/08/1980)

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.