Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Cryptosis luistersessie – Bionic Swarm

 
“Als Cryptosis deze opbouw kan meenemen naar de echte liveshows in een hopelijk nabije toekomst, gaan ze het al gauw schoppen tot een van de betere liveacts in de metalwereld”

Op 26 maart 2021 liet Cryptosis hun debuutalbum ‘Bionic Swarm’ los op de wereld. Wat ik ervan vond kan je lezen op DEZE LOCATIE en eigenlijk zijn dat alleen maar superlatieven. Maar metal komt toch vooral tot uiting op het podium en dat is nu eventjes niet mogelijk. Toch liet de band de handjes niet hangen en zorgden ze voor een releaseshow vanuit zaal de Metropool in hun thuisbasis Enschede die gratis kon gestreamd worden. En zo kon men sinds lange tijd wereldwijd terug een rasechte metalband bewonderen vanop het podium. Weliswaar knusjes vanop de bank in de living.

Koen De Waele Ι  5 mei 2021

Iets na 21 uur begint de livestream waar de band ons eerst meeneemt naar de opnamestudio. De bandleden vertellen hoe hard ze aan het album gewerkt hebben maar je hoort toch ook dat het in een ontspannen sfeer gebeurd is en dat ze er als band zeker sterker zijn uitgekomen. Daarna komen de belangrijkste medewerkers nog eens vertellen wat ze van het album vonden. De fotografe, de producer, de sound engineer en eindelijk hoor en zie je ook de legendarische Eliran Kantor eventjes bezig. De man staat de laatste jaren bekend als maker van het merendeel van de toch wel beter artwork en heeft ook Cryptosis onder handen genomen.

Na een tiental minuutjes wordt de band zelf aangekondigd door Domenique van MetroTV waarna de intro van start gaat om het album in zijn geheel live te brengen. Het oog voor detail van de podiumopbouw is ronduit indrukwekkend. Drummer Marco zit op een verhoog en zanger/gitarist Laurens en bassist Frank hebben heel wat ruimte daarvoor ter beschikking. Pal voor de drums staat een statief in alienvorm waar af en toe macabere rode ogen oplichten.  Een ontzaglijk ogende videowall achter de drums maakt het helemaal af. Fragmenten uit de videoclips met science fiction aandoende achtergronden en close-ups van de bandleden vullen de hele achtergrond op. Al vanaf het eerste nummer ‘Decypher’ hoor en zie je hoe goed Cryptosis is en hoe gedetailleerd elk nummer werd afgewerkt. Laurens is een ware gitaarvirtuoos die zowel de riffs als de leads voor rekening neemt. De immer cool ogende Frank staat meestal wijdbeens strak zijn bas te bespelen en Marco ziet er dan wel uit als een beest maar zijn drumwerk is technisch van heel hoog niveau.  

De opnames zijn gebeurd met meerdere camera’s die voor het podium stonden opgesteld. De overgangen gebeuren lekker vlot waardoor je op een natuurlijke manier kan meevolgen zonder te overdonderd te raken van visuele opflakkeringen. Voor zover dat hier mogelijk is want qua beeldvorming raak je hier toch wel van onder de indruk. En dan spreken we nog niet over de vette sound waarbij elk instrument en de zang glashelder overkomen.

Na afsluiter ‘Flux Divergence’ en een eindgeneriek op het scherm worden we eventjes backstage meegenomen waar de band iedereen bedankt om de kijken en voor de steun.

Van dit staaltje livestream, was ik helemaal overdonderd. Behalve een geluid om een puntje aan te zuigen, werd de kijker nog eens verwend met een prachtige podiumopbouw met heel veel oog voor detail. Als Cryptosis deze opbouw kan meenemen naar de echte liveshows in een hopelijk nabije toekomst, gaan ze het al gauw schoppen tot een van de betere liveacts in de metalwereld.

Social media