Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Conception – State Of Deception
Self Released
Release datum: 03 april 2020
“De tijden zijn veranderd, de stem van Roy Khan gelukkig niet. Het huidige Conception heeft een iets modernere sound (hoe kan het anders?) maar zal voor de diehard fans toch veel momenten van herkenning bieden.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 29 mei 2020

Conception trok als Noorse progressieve metalband onze aandacht in de jaren negentig met vier albums, waarvan ‘Parallel Minds’ toch wel tot de klassiekers van die tijd mag gerekend worden. In 1998 splitten zij en zanger Roy Khan vergaarde later wereldwijde faam als zanger van Kamelot. Maar steeds bleef hij in contact met zijn vrienden, zodat incidentele reünies na de eeuwwisseling werden opgemerkt. Nu is het menens.

Na een voorzichtige EP ‘My Dark Symphony’ in 2018 is het vijfde studioalbum van de Noren een feit. ‘State Of Deception’ werd volledig in eigen beheer opgenomen en uitgebracht, gesteund door de fans. De tijden zijn veranderd, de stem van Roy Khan gelukkig niet. Hij bepaalt in grote lijnen het timbre van de songs met zijn geladen, theatrale zang en dat wordt meteen duidelijk wanneer na een filmisch intro het onrustige, opstandige ‘Of Raven And Pigs’ losbarst. De verkondigende zang wordt gesublimeerd door het sublieme gitaarwerk van Tore Østby, die we in deze context zeker niet mogen onderschatten.

Het huidige Conception heeft een iets modernere sound (hoe kan het anders?) maar zal voor de diehard fans toch veel momenten van herkenning bieden. Het melodramatische gevoel overheerst in de ballade ‘The Mansion’ die samen met zangeres Elize Ryd (Amaranthe) gezongen wordt. Maar anderzijds weet de band toch ook stevig uit de hoek te komen in knappe songs als ‘No Rewind’ en ‘She Dragoon’. De ondersteunende keyboards en het vuurwerk dat gitarist  Østby op ons afvuurt vormen een perfect huwelijk met de typische zang van Khan.