Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Come Back From The Dead – The Rise Of The Blind Ones
Transcending Obscurity Records
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Sicktus – 09 september 2019
“Kanshebber voor oldschool death release van het jaar!”
9/10

Een kleine twee jaar geleden knalden dit Spaanse quintet met de release van de EP ‘Caro Data Vermibus’ naar de bovenste regionen van de Europese smeerkezen death metal. Vuig, ronkend, onsubtiel zagend. De EP deed me denken aan grootheden als Entombed, Dismember en Bloodbath. Die botte bijl lijn trekken de mannen op ‘The Rise Of The Blind Ones’ heerlijk door, wellicht nog met een snuifje Autopsy toegevoegd. Gruizig zaagwerk in Zweedse stijl, ronkende, plonkende en ploegende bass, solide drumwerk, riffs om een berg ondoden mee op de vlucht te jagen, solo’tje hier en daar om de boel wat op te schudden en afgetopt met een rauwe rot’n’rol strot van heb ik jouw daar.

Het recept moge dan wellicht bekend en simpel klinken, het valt of staat bij goede OSDM natuurlijk met de uitvoering. En dat zit wel goed bij de Spanjaarden. De energie spat werkelijk uit de speakers: luister maar eens naar ‘Restless In Putrescence’ of ‘Jugular II – The Altar Of Your Neck’ en probeer dan maar eens stil te zitten. En ‘Lick My Hands Wild Beasts’ gaat live wel wat pitbezoekers blauwe plekken en gebroken botten opleveren. De songs hebben kop en staart, kennen onderling voldoende variatie, zitten gewoon goed in elkaar. Flink op het gas trappen wordt afgewisseld met een dreigend en smerig stukje nekkenbreken, gevolgd door een botte break en een versnelling om van te likkebaarden. Productioneel staat het ook als een huis: het schuurt, het zaagt, het ronkt en grooved als een malle. ‘The Rise Of The Blind Ones’ klinkt warm en naturel, zonder poespas. De sound geeft alle muzikanten de ruimte, waarbij het ruige, rauwe overeind blijft. Dat zijn een hoop groene vinkjes, wat mij betreft.

Come Back From The Dead is anno 2019 beter in staat de death’n’roll attitude van (oude) Entombed te vertalen in kneiters van OSDM tracks, dan Entombed zelf… Kanshebber voor oldschool death release van het jaar! ‘The Rise Of The Blind Ones’ komt op 13 september uit via Transcending Obscurity Records, die zoals gebruikelijk weer de nodige verschillende formats en box sets bieden om uit te kiezen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.