Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Clouds – Doliu (re-release)
Personal Records 
Release datum: 30 april 2021
“Interessante heruitgaven voor doomfanaten die undergroundbands een warm hart toedragen”
Vera Matthijssens I 2 jun i2021

Personal Records is het (doom) label van de Mexicaan Jacobo Cordova die we kennen van Majestic Downfall. Onlangs brachten zij nog het nieuwe album ‘Aorta’ uit. Maar er zijn meer snoepjes voor de doom metal fan wiens interesse verder reikt dan de traditionele bekende doom metal bands.

Zo brengt men dit jaar de vier eerste albums van Clouds terug uit, elk met een bonustrack. Het betreft hier de albums ‘’Doliu’ (2014), Departe (2016), Destin (2017) en ‘Dor’ (2018). We grijpen de heruitgave van debuutalbum ‘Doliu’ aan om dit nieuws te verspreiden. Clouds werd opgericht in 2012. Spilfiguur is hier de Roemeense Daniel Neagoe (o.a. Eye Of Solitude, Aphonic Threnody). Clouds is ontstaan uit de behoefte om muziek te maken als pleister op de wonde na een zwaar verlies en intens verdriet. Hoewel er soms elementen van funeral doom aanwezig zijn, is de muziek vrij melodieus en kunnen we enige verwantschap met bands als Saturnus en Officium Triste detecteren. De band trad reeds op tijdens festivals in het genre zoals Dutch Doom Days, maar ook op speciale locaties, zoals de Amuz kathedraal in Antwerpen. Dat gebeurde met de hulp van muzikanten van Shape Of Despair, Funeral en Pantheïst. Het is daar dat ondergetekende in 2018 kennis maakte met Clouds. We verwijzen dan ook naar onze besprekingen in het archief van de albums ‘Destin’ en ‘Dor’, aangezien die ook dit jaar terug uitgebracht werden of zullen worden.

Eerder waren dit allemaal schijven in eigen beheer uitgebracht, zodat de prijs kon oplopen. Het is dan ook een initiatief dat we toejuichen om deze aan een schappelijke prijs op een label uit te geven. Personal Records zal dit jaar nog een vijfde album van Clouds ondersteunen en dat betreft het nieuwe album ‘Despartire’ waarvan op dit moment het artwork is vrijgegeven. Interessante heruitgaven voor doomfanaten die undergroundbands een warm hart toedragen.