Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Catalyst – The Great Purpose Of The Lords
Great Dane Records
Release datum: 14 juni 2019
Tekst: Koen Bakker – 28 juni 2019

Genoot je in het vorige decennium van bands als Quo Vadis (de Canadese) en Scar Symmetry, dan moet je zeker Catalyst eens een ferme kans geven.

4.4/5

Volgens mij heb ik er in eerdere recensies al gewag van gemaakt: bij Great Dane Records zitten mensen met verstand van muziek en goede oren aan hun harses. Steeds weer weten zij opvallende pareltjes die mij bekoren te ontdekken, vervolgens hun muziek voor het nageslacht vast te leggen en uit te brengen. De Franse band Catalyst is daar een voorbeeld van. Zij debuteerden onlangs met `The Great Purpose Of The Lords` op het label en ik sloeg stijl achterover, hetgeen inhoudt dat dit geen kattenpis is want ik ben met 40 jaar hardrock / heavy metal ellende op de teller heus wel wat gewend.

Catalyst ontstond in 2016 en bracht in datzelfde jaar nog hun demo CD `Dawn Of A Dreadful Fate` uit. Na een onheilspellend intro spuugt de groep met het dik tien minuten klokkende `An Unworthy Covenant` al haar kunnen op tafel om uiteindelijk na dik een uur af te sluiten met het baggervette `For Whom Summons The Dead`. Zo`n 80% wat deze jongens doen is vernuftige technische death metal spelen, maar black-, thrash- en melodieuze elementen ontbreken hier zeker niet. Genoot je in het vorige decennium van bands als Quo Vadis (de Canadese) en Scar Symmetry, dan moet je zeker Catalyst eens een ferme kans geven. Ik ben in elk geval meer dan overtuigd!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.