Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Calligram – The Eye Is The First Circle 
Prosthetic Records
Release datum: 10 april 2020
Tekst: Job van Dongen – 01 april 2020
“Teringharde d-beats, onnavolgbaar geschreeuw en gekrijs, nagels-op-krijtbord gitaren en een ijzigheid die zijn weerga niet kent.”
8/10

Italiaanse lyrics, black metal, afkomstig uit de UK. Je denkt al snel aan semi-dramatische, episch-symfonische, door gothic geïnspireerde bende? Laat je vooral niet voor de gek houden met die omschrijving want Calligram trekt me op debuut full-length ‘The Eye Is The First Circle’ toch een blik pleurisherrie open. Teringharde d-beats, onnavolgbaar geschreeuw en gekrijs, nagels-op-krijtbord gitaren en een ijzigheid die zijn weerga niet kent. En dat gewoon uit Londen.

De heren brachten al eerder twee EP’s uit en flikkeren nu dus de eerste langspeler de deur uit. “De luisteraar wordt bij de strot gegrepen” is hier een understatement. Dit is echt smerige, auditieve wanorde van jewelste. Dragen de Italiaanse teksten wat bij aan het geheel? Nou… neuh. Ze hadden elke willekeurige taal kunnen kiezen of als echte ideolinguisten een eigen taal in elkaar kunnen flansen want het is onnavolgbaar. En toch is het lekker. De agressie, de intensiteit, de sfeer – het komt binnen als een mokerslag en laat je pas een goede tien minuten na de slotakkoorden van afsluiter ‘Un Dramma Vuoto V Insanabile’ (vrij vertaald naar “Een leeg, ongeneeslijk drama”) weer los. Je moet bijkomen na deze plaat, en dat verdient op z’n minst een luisterbeurt. Misschien leuk voor de eerstvolgende vermoeiend vervelende, virtuele vrijdagmiddagborrel via Skype met je collegaatjes.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.