Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Bullet For My Valentine, Jinjer en Atreyu in 013 – Tilburg – 1 februari 2023

“Ze komen uit de startblokken met het intro van hun laatste album en vervolgens met het nummer ‘Knives’ van datzelfde album. Ze brengen meteen beweging in de zaal en dat is mooi om te zien. Aan het publiek is te zien dat het goed druk is geweest bij de merchandise stand en zanger Matthew “Matt” Tuck bedankt ons ook verschillende keren voor het niet vergeten van de band tijdens de pandemie.”
Een avond waar je drie bands van een behoorlijk formaat kunt aanschouwen, dan is het denk ik wel logisch dat de 013 in zijn geheel is uitverkocht. Bands als Atreyu, Jinjer en Bullet For My Valentine zijn alle drie al een behoorlijke tijd aan de gang dus heeft iedere band vanavond dan ook een deel van de zaal gevuld met hun fans. Al is BFMV wel de band die aan de shirts te zien wel de meeste mensen heeft binnen gehaald.
3 februari 2023 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
Bullet For My Valentine live in 013, Tilburg 2023

We beginnen vanavond met Atreyu althans we starten met een nummer van Darude ‘Sandstorm’ en nee, dit is geen metal of iets wat er op lijkt. En als de band die hun naam uit het boek en film “The Neverending Story” gehaald hebben dan echt begint is dit met een 4 stemmig intro van het nummer ‘Strange Powers Of Prophecy’ en dat is te gek en zet de toon voor de hele avond.Het is een bont gezelschap, deze heren uit California. De zanger Brandon Kyle Saller gaat even een eindje wandelen door de zaal. Bassist Marc McKnight, die overigens ook een aardige brul in huis heeft, borstelt ongeveer na elk nummer zijn indrukwekkende baard. Ze krijgen ook meteen de zaal aardig in beweging met hun aanstekelijke nummers. Na 8 songs, waaronder het splinternieuwe ‘Drowning’, zit het erop voor de band en inderdaad Brandon wij hadden wel even kunnen melden dat jou gulp open stond, hij kwam er gelukkig ook zelf achter.

De tweede band van vanavond is niet de minste: Jinjer uit Donetsk kan leunen op een grote schare fans die zelfs een 2-tal Oekraïense vlaggen hebben meegebracht om hun steun te laten zien. Dit wordt overigens meteen de kop in gedrukt door de heren van de beveiliging. Je mag immers geen sfeerbepalende uitingen tijdens concerten in de 013 doen. Deze band uit Oekraïense heb ik hoog zitten en nee dit komt niet in eerste instantie door de mooie verschijning van zangeres Tatiana Shmailyuk, die vandaag wel een mooi pak aan heeft. Het is een soort schaatspak met fluorescerende strepen erop en dit geeft een mooi effect op het podium. Maar zoals ik al zei, de muziek is weer van uitmuntende kwaliteit en de muzikanten zijn zoals altijd kwalitatief erg goed. Het is alsof je de plaat aangezet hebt. Maar ik vind het jammer dat ik het echte live gevoel er niet bij krijg maar ja, dat is mijn gevoel. Ik heb ze nu een paar keer gezien en het is iedere keer zo dat het zo goed klinkt dat het op een of andere manier niet live overkomt op mij.

Er is ook weinig interactie met het publiek waardoor je ook weinig terug krijgt van datzelfde publiek.

Begrijp me niet verkeerd ik vind de band en hun muziek echt supergaaf, en met nummers als ‘Copycat’, ‘Pisces’ en ‘Call Me A Symbol’ hebben ze een paar keivette nummers in huis en die spelen ze perfect.

De hoofdact van deze avond is Bullet For My Valentine, opgericht in 1998 als Jeff Killed John. Deze band uit Wales heb ik voor de eerste keer gezien op 10 mei 2006 in Biebob, Vosselaar, en vervolgens nog wel een paar keer, maar de laatste keer is toch wel ongeveer 13 jaar geleden. Dus daarom heb ik zin in het optreden van dit 4-tal. Ze komen uit de startblokken met het intro van hun laatste album en vervolgens het nummer ‘Knives’ van datzelfde  album. Ze brengen meteen beweging in de zaal en dat is mooi om te zien. Aan het publiek is te zien dat het goed druk is geweest bij de merchandise stand en zanger Matthew “Matt” Tuck bedankt ons ook verschillende keren voor het niet vergeten van de band tijdens de pandemie. Maar ja als je met een album als hun laatste wapenfeit komt, hoe kunnen we ze dan vergeten? Van dit album spelen ze 4 nummers, waaronder ‘Death By A Thousand Cuts’, ‘Rainbow Veins’, ‘Shatter’ en het al eerder genoemde ‘Knives’ waar ze de tent meteen mee op zijn kop zetten. De mannen hebben 7 albums gemaakt die op 1 na allemaal aan bod komen.

Hun 1e album “The Poison” komt ook met 4 songs langs en dat zijn allemaal de nummers waar het voor ze mee begon zoals, ‘4 Words (To Choke Upon)’, ‘All These Things I Hate’ en ‘Tears Don’t Fall’. Dat laatste nummer begint Matt Tuck met een akoestisch intro. Ze hebben ons gevraagd wat wij als publiek graag willen horen en dan komt 1 nummer vaak boven zegt de zanger en dat is ‘Hearts Burst Into Fire’. Dat hadden ze al even niet meer gespeeld, maar omdat het publiek het wil horen hebben ze hem weer op de setlist gezet. Na ongeveer 90 minuten zit het erop en we hebben ons best gedaan want meneer Tuck geeft ons een compliment wij zijn tot nu toe de luidruchtigste van de 3 shows die ze gedaan hebben in deze tour.

De setlist van vanavond:

 1. Knives
 2. Over It
 3. Piece Of Me
 4. 4 Words (To Choke Upon)
 5. You Want A Battle (Here’s A War)
 6. Hearts Burst Into Fire
 7. The Last Fight
 8. Shatter
 9. All These Things I Hate (Revolve Around Me)c
 10. Scraem Aim Fire
 11. Suffocation Under Words Of Sorrow (What Can I Do)
 12. Rainbow Veins
 13. Don’t Need You
 14. Death By A Thousand Cuts
 15. You’re Betrayal
 16. Tears Don’t Fall (acoustic intro)
 17. Waking The Demon

De Dj van dienst vanavond heeft heel goed ingeschat wat voor een publiek er op deze show afkwam. Hij draaide namelijk allemaal nummers uit eind jaren 90 begin 2000 zoals ‘Chop Suey’ van SOAD wat met de hele zaal luidkeels meegezongen werd maar ook ‘Walk’ van Pantera en bijvoorbeeld een nummer van Limb Bizkit. Ik heb tijdens maar ook tussen de bands door ook veel plezier gehad en met mij nog veel meer mensen. Ik wil hier de man of vrouw achter de draaitafel hartelijk voor bedanken, jij snapt het.