Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blightmass – Severed From Your Soul
Great Dane Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Ramon – 11 december 2019
“Origineel is het niet bepaald, maar als de productie één tikje moderner kan en de zang ietsje meer los kan komen van zijn eigen gemakzucht, hebben we hier in potentie te maken met een OSDM band die zich met de grootste kan meten.”
7.2/10

Het Amerikaans / Franse Blightmass werd in 2014 opgericht als Purgatory Unleashed en besloot dit jaar de naam om te gooien naar het was pakkendere Blightmass. Ze waren al een tijdje met het album bezig, want er staat een gastoptreden op van de in 2018 veel te jong overleden gitarist Ralph Santolla, onder meer bekend van Deicide, Sebastian Bach, Toxik en Obituary. En terwijl ik het schrijf merk ik dat mijn gedachten enorm afdwalen naar zijn werk, maar ik zal de focus bij Blightmass terugbrengen.

De leden van de band hebben ruimschoots ervaring in andere bands, zozeer zelfs dat je je af kan vragen of er wel voldoende prioriteit bij dit avontuur gelegd kan worden. Maar de intense dynamiek die ze in hun traditionele death metal leggen neemt dat gevoel volledig weg. Eerder noemde ik de band Amerikaans / Frans, maar de band komt uit Lyon en heeft slechts een Amerikaanse zanger, Jesse Jolly (alias Jechael). Dat zorgt dan dus in elk geval voor waarschijnlijk voor betere teksten dan wanneer je het aan Fransen overlaat.

De band speelt met lekker veel rauwe randjes en laat geen moment onbenut om je aandacht vast te houden, met reeds beproefde methodes. De diepe grafstem van Jechael zorgen voor een prettige onheilspellende sfeer, hoewel het wel lekkerder was geweest als hij iets meer variatie in zijn stem wist te leggen. Laat trouwens Carcass cover ‘Black Star’ niet onvermeld blijven. De riffs van dit album zijn bij vlagen geweldig en tonen niets dan liefde voor ouderwetse death metal. De productie doet dat echter ook een beetje, waardoor het niet een best-of-both-world release is geworden. Ik vind ze zelf leuker in de trage stukken, die dan ook ruimschoots vertegenwoordigd zijn, ofschoon ze diverse smaken verkennen en ook wel weten wat het is om gas te geven. Ze klinken vastberaden en gericht, wat ik altijd erg waardeer aan een band. Origineel is het niet bepaald, maar als de productie één tikje moderner kan en de zang ietsje meer los kan komen van zijn eigen gemakzucht, hebben we hier in potentie te maken met een OSDM band die zich met de grootste kan meten. Maar er moet nog wel wat gebeuren alvorens ik een echte dikke aanbeveling aan de rest van de wereld zal geven, maar hou deze lui in de gaten.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.