Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blackbriar – A Dark Euphony
Nuclear Blast Records
Release datum: 29 september 2023
“Het Blackbriar materiaal is behoorlijk complex en eigenzinnig en het vergt dan ook een behoorlijk aantal luisterbeurten alvorens de ware schoonheid van de nummers boven komt drijven.”
7.3/10
Sjak Roks I 8 november 2023

De Nederlandse symfonische metal formatie Blackbriar timmert al sinds 2012 aan de weg en is gedurende de jaren dan ook een behoorlijk gevestigde naam binnen het live-circuit geworden. Daarom was het voor mij enigszins verbazingwekkend dat hun uit 2021 stammende debuut-album ‘The Cause Of Shipwreck’ in eigen beheer uitgebracht moest worden. Het harde werken van dit zestal wordt in 2022 dan nu uiteindelijk toch beloond middels een platencontract bij het grote Nuclear Blast label. Dat zegt ook wel iets over de capaciteiten van Blackbriar, want het is niet iedereen gegeven om getekend te worden door dit toonaangevende label.

De opvolger van ‘The Cause Of Shipwreck’ is ‘A Dark Euphony’ gedoopt en bevat een elftal nummers vol variatie en avontuur. Het Blackbriar materiaal is behoorlijk complex en eigenzinnig en het vergt dan ook een behoorlijk aantal luisterbeurten alvorens de ware schoonheid van de nummers boven komt drijven. Als je bereid bent om deze investering te doen, hoor je dat Blackbriar een ruwe diamant is, die het in zich heeft om zich in de toekomst te gaan meten met de absolute top binnen het genre. Daar zijn ze op dit moment nog niet, maar mijns inziens is dat slechts een kwestie van tijd. Het song materiaal is zoals aangegeven erg gevarieerd en dus niet altijd even toegankelijk, maar in de basis wel van goede kwaliteit. Nummers zoals ‘Cicada’, ‘An Unwelcome Guest’ en ‘Far Distant Land’ zullen de liefhebbers van sterke symfonische metal zeker kunnen bekoren en eigenlijk kan dat gezegd worden van het gehele album, want het kwaliteitsniveau is behoorlijk consistent. De instrumentatie is prima, terwijl op de zang van Zora Cock ook weinig tot niets aan te merken valt. Tel daarbij op dat producer Joost van den Broek ‘A Dark Euphony’ voorzien heeft van een goed geluid en dus is Blackbriar’s eerste album voor Nuclear Blast een erg verdienstelijk werkstuk geworden. Persoonlijk denk ik dat de band nog tot veel meer in staat is en daarom ben ik ook erg benieuwd hoe Blackbriar zich in de toekomst verder zal gaan ontwikkelen. ‘A Dark Euphony’ is in ieder geval zeker al een stap voorwaarts ten opzichte van ‘The Cause Of Shipwreck’.