Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Bhleg – Ödhin
Nordvis Produktion
Release datum: 15 januari 2021
“De mix van dat ouderwets rauwe gitaargeluid, dat koude en tegenspoed voorspelt, met de warm aanvoelende achtergrondzang en meer rituele passages zorgen voor een mooi contrast.”
8/10
Koen Smits I 09 januari 2021

Bhleg verraste de underground black metal wereld wel een beetje met hun debuut ‘Draumr ást’. De jonge band kwam uit het niets en bracht een koude Ulver-achtige black metal variant die ouderwets, doch verfrissend aanvoelde. Enkele jaren was het stil rond dit Zweedse duo, tot men in 2018 de meer dan anderhalf uur durende folk/black mastodont ‘Solarmegin’ los liet. Sindsdien bracht men nog een EP uit en een onderhoudende split met labelmaten Nechochwen, en één dezer dagen ligt er met ‘Ödhin’ alweer een nieuw album in de rekken.

De kenmerkende scherpe gitaren zijn wederom van de partij en alhoewel iets minder nadrukkelijk aanwezig op het vorige album, maakt dit zeker deel uit van de Bhleg sound. De mix van dat ouderwets rauwe gitaargeluid, dat koude en tegenspoed voorspelt, met de warm aanvoelende achtergrondzang en meer rituele passages zorgen voor een mooi contrast. Het draait vooral om de gitaarriffs en de sfeer die gecreëerd wordt, maar met ook de bas hoog in de mix en de schorre vocalen van L heeft men een mooi evenwicht gevonden. Het drumwerk is niet echt spectaculair, maar hier is ook het geluid weer belangrijk: de drums klinken duidelijk analoog en zo krijgen we een heel organisch aandoend geheel. Akoestische tussenstukken, cleane samenzang en het gebruik van extra percussie instrumenten geven een paganistisch karakter aan de songs. Er passeert met ‘Gyllene Gal’ ook een kosmisch intermezzo, maar de hoofdmoot bestaat uit sfeervolle, lang uitgesponnen songs waarbij opvalt dat de kwaliteit van het schrijven serieus de hoogte is ingegaan sinds het debuut. Waar het daar nog één of twee simpele riffs waren die de boel bij elkaar moesten houden, krijgen we nu sterk uitgewerkte nummers met voldoende afwisseling.

Ik kan me voorstellen dat sommigen zullen vinden dat deze ‘Ödhin’ een iets te ‘dun’ geluid heeft, maar ik kan wel verzekeren dat éénieder, die wat heeft met Zweedse black in het algemeen en met Nordvis Produktion groepen als Grift en Skogen in het bijzonder, dit wel gaat appreciëren. Oude Ulver, Dråpsnatt, zelfs Armagedda, Helheim, Enslaved of Borknagar in je collectie hebben, zou je ook over de streep kunnen trekken om dit te checken, net zoals liefde voor black metal die handelt over Oude Goden, Voorouders, Moeder Natuur en z’n bijhorende rituelen.