Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Conviction – Conviction
Argonauta Records
Release datum: 22 januari 2021
“Als je nog geen last hebt van de jaarlijkse winterdepressie dan kan Conviction je daar best een handje bij helpen.”
8.2/10
Bart Meijer I 09 januari 2021

Conviction uit Frankrijk is nauwelijks een nieuwe band te noemen. Met leden van onder andere Ataraxie, Temple Of Baal en Mourning Dawn en een bestaansrecht vanaf 2013 is er halsreikend uitgekeken naar het veelbelovende debuut van deze band. Mooie woorden die je vaak in promotiemateriaal tegenkomt, maar hier ook eens van toepassing zijn. Terwijl de wereld in dit nieuwe jaar nog steeds dankbaar ten onder aan het gaan is komt Conviction met bijhorende muziek.

En dan heb ik het over grauwe, neerslachtige doom metal. Het album begint met intro ‘Affliction’, kort maar noemenswaardig omdat we gelijk al twee jammerende gitaren voor onze kiezen krijgen. Een kippenvelmoment voor elke funeral doom fan, dat doorgaat als ‘Voices Of The Dead’ begint. Halverwege dit nummer, als het tempo even versnelt, wordt duidelijk dat Conviction niet enkel funeral invloeden heeft, maar gebruik maakt van veel verschillende doom aspecten. Dit is een heel sterk punt, Conviction weet al die aspecten te kneden tot een homogeen geheel waarin de invloeden van verschillende bands duidelijk naar voren komen, maar wat uiteindelijk een uniek en eigen geluid is. Het resultaat is een mooie verzameling krachtige breaks, tempowisselingen, gitaarsolo’s, treurende klanken en van tijd tot tijd aan heavy metal grenzende ritmes, zoals bij het nummer ‘Curse Of The Witch’.

De vocalen en de thema’s die bezongen worden zitten duidelijk in de melancholische hoek, dus als je nog geen last hebt van de jaarlijkse winterdepressie dan kan Conviction je daar best een handje bij helpen. Ze zetten een dikke, zwaarmoedige atmosfeer neer die de ziel en de emoties stevig heen en weer weet te rammelen. Het jaar begint goed!