Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ektomorf – Reborn
Napalm Records
Release datum: 22 januari 2021
“Ektomorf is op ‘Reborn’ bijzonder straf voor de dag gekomen. De wedergeboorte is duidelijk aanwezig.”
8.5/10
Koen de Waele I 09 januari 2021

Het Hongaarse Ektomorf draait al mee sinds 1994 en leverde sindsdien maar liefst veertien albums af. Door de jaren heen was het een komen en gaan van bandleden. De enige nog steeds aanwezige constante factor is zanger/gitarist Zoltán Zoli Farkas. Hoewel het hun aan werkethiek en enthousiasme nooit ontbrak, bleef de doorbraak wat achter. Dat had zeker te maken met originaliteit en kwaliteit van de albums. Niet dat ze slecht klonken, maar behalve enkele meezingers, ontbrak het hun toch aan dat beetje extra. 2017 was jammer genoeg niet zo een schitterend jaar voor Zoli. Heel wat tegenslagen op persoonlijk gebied waren daar de oorzaak van. Gelukkig gaf onze sympathieke Hongaar nooit op en je kent het spreekwoord: wat je niet doodt, maakt je sterker. Alles werd afgereageerd met het schrijven van muziek.

Samen met de verhuis naar een nieuw en groter label zorgde dat voor de toepasselijke albumtitel ‘Reborn’. Vijf van de acht nummers zijn nog steeds thrash nummers waar de vonken vanaf schieten. Een ding hebben ze gemeen: de aanwezigheid van eenvoudige maar uiterst catchy refreinen. Meezingen vanaf de eerste luisterbeurt is een feit. ‘Ebullition’ en titelnummer ‘Reborn’ behoren tot het sterkste wat de band ooit heeft afgeleverd. Maar behalve thrash, werd deze keer ook een andere richting ingeslagen. Dat is vooral te horen op ‘And The Dead Will Walk’ en ‘The Worst Is Yet To Come’. Het gaspedaal wordt serieus ingehouden maar in plaats krijg je een logge en dreigende sfeer. Dat laatste gaat nog eens gepaard met een sampler van een onweersbui en onheilspellende kerkklokken die later nog terugkeren. De haat druipt ervan af en alweer is het een schot in de roos. Een beetje de uitzondering is ‘Forsaken’. Met zijn zeven minuten is het direct het langste nummer maar het is ook integraal instrumentaal. Dat kan een beetje gokken zijn want zonder zang toch nog origineel en spannend voor de dag komen is geen sinecure. Hier is dat duidelijk niet het geval. De prachtige gitaarpartijen zeggen meer als woorden zelf.

Ektomorf is op ‘Reborn’ bijzonder straf voor de dag gekomen. De wedergeboorte is duidelijk aanwezig. Hopelijk krijgt Ektomorf na al die jaren eindelijk de erkenning want met zo een worp verdienen ze dat wel.