Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Backwater – Rock ‘n’ Roll History
Self Released
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Cor Schilstra – 06 april 2020
“Originaliteit is bij Backwater dus duidelijk heel ver te zoeken, maar de uitvoering is gewoon heel solide en erg pakkend, bovendien is het gitaarwerk van dit gezelschap wel heel erg lekker.”
7.8/10

Bij de naam Backwater moet ik direct denken aan een klassieker van Status Quo; deze Zwitserse naamvariant bedient zich niet van de typerende Quo riffs, maar speelt zeker zwaar seventies geïnspireerde boogie. De pakkende muzikale receptuur in de lijn van bijvoorbeeld AC/DC in combinatie met de southern groove zoals van bijvoorbeeld Molly Hatchet is een genoegen om naar te luisteren. Ook namen als Rose Tattoo en Krokus zouden trouwens op kunnen komen poppen. Door de “less-is-more”, soms erg effectieve, vrij kale inkleuring kan dit me soms zelfs aan de muziek van The Godz (wie kent ze nog?) doen denken.

Originaliteit is bij Backwater dus duidelijk heel ver te zoeken, maar de uitvoering is gewoon heel solide en erg pakkend, bovendien is het gitaarwerk van dit gezelschap wel heel erg lekker. Wanneer ik een associatie kan ervaren van een Ace Frehley geïnspireerd stuk overgaand in een Joe Perry sfeertje, dan zijn er wat mij betreft bonuspunten gescoord. Qua teksten hoef je ook geen hoogstaande taferelen te verwachten (titels als ‘Jack The Ripper’ en ‘Rosie Got A Gun’ zeggen denk ik genoeg), maar ook dit hapt allemaal lekker weg; luchtgitaar in aanslag en meebrullen maar! De afsluiter ‘Whiskey In The Jar’ is trouwens geen cover van de Ierse traditional die de meeste rockers wel kennen van Thin Lizzy, maar gaat wel toevalligerwijze het meest de kant van Status Quo op. Kortom, een aanrader voor liefhebbers van voorgenoemde bands.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.