Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Axxis – Best Of EMI-Years
AFM Records
Release datum: 15 november 2019
Tekst: Jori van de Worp – 11 november 2019
“De fans kunnen zich verlekkeren, maar juist voor mensen die de band nog niet kennen maar wel verzot zijn op bands als Iron Fire, Grave Digger en Heaven’s Gate is dit een ideaal moment om deze geweldige act eens te gaan ontdekken.”

Het Duitse Axxis bestaat inmiddels zo’n dertig jaar en hoe kan je dit als band nu beter vieren dan door het oudste deel van je repertoire eens een mooie opfrisbeurt te geven? ‘Best of EMI-years’ is een dubbelalbum met een titel die eigenlijk deze hele review overbodig maakt: een verzameling van de beste Axxis anthems uit hun tijden bij het EMI label.

Welke albums waren dat nu ook alweer? Eerst was er ‘Kingdom Of The Night’ als debuutplaat, wat direct een cultklassieker werd. ‘Kingdom’ werd gevolgd door het eenvoudigweg getitelde ‘Axxis II’, daarna kwam ‘The Big Thrill’ en het laatste EMI album droeg de titel ‘Matters Of Survival’. Zoals gezegd zijn alle nummers opnieuw opgenomen en je hoort de jaren zowel in de ervaring als in de verbeterde staat van de techniek, maar niet in aftakeling. Axxis rockt nog altijd als een tiet en met deze dikke heropnames komt het meezingen (of piepen, wat de buurvrouw er wel van zal vinden) van de inmiddels bekende deuntjes als ‘Kingdom Of The Night’ dan ook vlug op gang. De vier albums worden in chronologische volgorde gepresenteerd op deze dubbel-cd en de nadruk ligt niet geheel onverwacht op de eerste twee albums, het debuut staat er zelfs bijna helemaal op en dit klinkt stukken voller dan de in vergelijking behoorlijk blikkerige originelen. Ook de songs van de andere drie platen hebben dezelfde boost gekregen, al waren die natuurlijk al wat professioneler opgenomen dan het eerste album. Het voelt op een of andere manier bijna als nieuwe muziek!

Zoals de trend vandaag de dag wil zijn er verschillende opties voor elk budget. Er is natuurlijk de gewone editie als dubbel-cd, maar ook de vinylfetisjisten onder ons komen aan hun trekken met een prachtige “gatefold” package. Voor de liefhebber met een bijbaantje op de Zuidas is er ook een goldbox met daarin spul als patches, stickers, diverse juweliersartikelen, maar ook een extra mini-cd waarop een nooit eerder uitgebrachte demo uit 1984 te vinden is. De fans kunnen zich verlekkeren, maar juist voor mensen die de band nog niet kennen maar wel verzot zijn op bands als Iron Fire, Grave Digger en Heaven’s Gate is dit een ideaal moment om deze geweldige act eens te gaan ontdekken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.