Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
AVKRVST – The Approbation
Inside Out
Release datum: 16 juni 2023
“Tijdens mijn eerste luisterbeurt werd ik door de heren meegenomen op een muzikale reis die nog steeds indruk maakt en nagalmt in mijn grijze massa”
9.1/10
Erik Boter I 16 juni 2023

‘The Approbation’ is de debuutplaat van het Noorse AVKRVST. De groep werd jaren geleden al opgericht door de schoolvrienden Martin Utby (drums, toetsen) en Simon Bergseth (gitaar, basgitaar en zang) maar toch is het nu pas tijd voor de eerste boreling van de twee. Gecompleteerd wordt AVKRVST door Øystein Aadland (bas, toetsen), gitarist Edvard Seim en Auver Gaaren (toetsen).

Tijdens mijn eerste luisterbeurt werd ik door de heren meegenomen op een muzikale reis die nog steeds indruk maakt en nagalmt in mijn grijze massa. De band maakt progrock in de stijl van de wat hardere nummers van Porcupine Tree en de wat minder hardere van Opeth. Dan weet je wel wat je ongeveer kunt verwachten; uitgesponnen, weldoordachte en mooi opgebouwde nummers die in sound erg afwisselend zijn. Snelle staccato riffs worden afgewisseld met akoestische gitaarmelodieën, ondersteund door hammonds en/of mellotrons, al dan niet ondersteund door spannende en swingende basgitaarlijnen.

Op het gebied van de zang schurkt het geluid van Bergseth redelijk tegen dat van Steven Wilson aan, zoals te horen is op bijvoorbeeld ‘Anodyne’. Het in het midden van het album geplaatste ‘Isolation’ maakt als losse track het meeste indruk en laat alles horen wat de Noordelingen in huis hebben op het gebied van progrock. Zeker in de apotheose van deze track waart de geest van Opeth (ten tijde van ‘Heritage’) rond.

Mocht je als luisteraar niet erg gecharmeerd zijn van de zang van Simon Bergseth dan is er altijd nog het lange, nagenoeg instrumentale titelnummer dat het album in ruim dertien minuten afsluit. Productioneel valt er niet heel veel aan te merken op ‘The Approbation’ behalve het irritante geluid van over snaren glijdende vingers tussen de akkoorden door (‘Arcane Clouds’) dat op den duur op mijn zenuwen gaat werken. Het onderstreept het live gevoel van een track wel maar had van mij weggepoetst mogen worden in de eindmix.

Al met al laat AVKRVST met hun debuutalbum diepe indruk achter op mijn muzikale zieltje. Absoluut verplicht voer voor progrock liefhebbers!