Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Atavist – III: Absolution
Candlelight Records
Release datum: 19 juni 2020
“In vier monumentale mammoetcomposities bouwt Atavist een verwoestend desolate atmosfeer op, al is er buiten de naargeestigheid ook veel moois in de songs te ontdekken.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 16 juni 2020

Toen we onlangs met Chris Naughton van Winterfylleth een interview deden, maakte hij al gewag van het feit dat hij ook met Atavist zopas een nieuw album voltooid had. Hier is ‘III: Absolution’ en dat is een comeback na tien jaar non-activiteit. De Engelse doom/death metal band bracht eerder ‘Atavist’ (2006) en ‘II: Ruined’ (2007) uit, maar was daarna inactief tot 2017. Buiten Naughton op gitaar, bestaat de band uit bassist S. Ryan (Pine Barrens), drummer Callum Cox (Satanic Dystopia) en zanger Toby Bradshaw (Cowards).

In vier monumentale mammoetcomposities bouwt Atavist een verwoestend desolate atmosfeer op, al is er buiten de naargeestigheid ook veel moois in de songs te ontdekken. Doom/death is een goede omschrijving, al zit er zeker ook een vleugje sludge in verwerkt en houdt de furieuze stem van Bradshaw het midden tussen een death grom en black krijs. Net als in Winterfylleth worden kalme passages met akoestische gitaren en mooie violen ingebed tussen de zware erupties vol kommer. Als gastmuzikanten heeft men Jo Quail op cello, Bianca Blezard op viola/viool en nieuw is dat Mark Deeks (Winterfylleth) keyboards heeft toegevoegd. Dit atmosferische element is goed merkbaar tijdens de zwevende start van het titelnummer. De songs nemen alle tijd om zich te ontplooien en meanderen zo telkens van introverte kalmte tot rigoureuze uitbarstingen. Echte solo’s zijn afwezig, al zijn er wel enige treurende leads her en der. Dit is een dikke aanrader voor fans van zware doom/death metal!