Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
At The Movies – The Soundtrack Of Your Life – Vol. 1 (re-release) & Vol. 2
Atomic Fire Records 
Release datum: 7 februari 2022
“In deze tijden is iets wat je humeur opmontert heel welkom. Dus garanderen we dat dit At The Movies project gretig aftrek gaat vinden bij vele lagen van de bevolking. Het is deze sympathieke muzikanten gegund!”
8.4/10
Vera Matthijssens I 31 januari 2022

Projecties op het witte doek oftewel ‘film’: in de jaren zeventig noemde men het ‘de plaats van het schijnleven’. Feit is dat mensen van oudsher behoefte hebben aan escapades uit het ware leven. Het verblijf in een parallelle wereld spreekt iedereen aan en dat verklaart het succes van grote en kleine producties uit de filmgeschiedenis. In moeilijke tijden is er nog een grotere behoefte aan dit soort entertainment. Denk maar aan het feit hoe de cinema’s volliepen in oorlogstijden en – recenter – het succes van Netflix toen covid-19 ons allemaal tussen vier muren plaatste.

Ook muzikanten is deze tendens niet ontgaan. Pretty Maids gitarist Chris Laney is de initiatiefnemer van At The Movies, een project dat soundtracks van blockbusters omzet in hardrocksongs. Er zijn namelijk een aantal songs die op een legendarische manier verbonden zijn aan films. Men koos er de meest poppy nummers uit – geen ‘Eye Of The Tiger’ dus – die oorspronkelijk niets met het hardere werk te maken hadden. De eerste muzikant in Laney’s vriendenkring die wel oren had naar ’s mans idee, was de Deense drummer Allan Sørensen (Royal Hunt). Ze probeerden enkele songs uit en beleefden daar veel plezier aan. Toen volgde een reeks telefoontjes naar bevriende muzikanten en dat leidde naar een ware sterrenbezetting. Het enthousiasme van Bjørn ‘Speed’ Strid (Soilwork) verbaast ons niet, want met The Night Flight Orchestra doet hij in principe hetzelfde, maar dan met eigen songs. Als vrouwelijke stem tekende Linnéa Vikström. Zij groeide op met een vader die al jarenlang in Therion actief is, maar ook de theaterwereld is hen niet vreemd. Buiten deze vier bestaat de ‘cast’ uit gitarist Pontus Norgren (HammerFall), bassist Pontus Egberg (King Diamond, Wolf) en toetsenist Morten Sandager (ex-Pretty Maids).

Wat begon als een geintje om creatief bezig te zijn in coronatijden, bleek op het internet zoveel succes te hebben dat er songs opgenomen werden in de studio. Veel zelfs. Door Atomic Fire Records worden nu twee schijven uitgebracht: ‘The Soundtrack Of Your Life Vol. 1’ wordt terug uitgebracht met als bonustrack ‘Last Christmas’. Op deze eersteling horen we vooral songs uit de jaren tachtig, zoals ‘Maniac’ uit ‘Flashdance’, ‘We Don’t Need Another Hero’ uit ‘Mad Max: Beyond Thunderdome’ en The Neverending Story’ uit de gelijknamige film. De songs zijn een plezier om naar te luisteren en mijn guilty pleasure en dus favoriet is ‘The Power Of Love’ (rocksong van Huey Lewis, niet de ballade van FGTH) dat ik me nog goed herinner uit de film ‘Back To The Future’, een sciencefiction avontuur dat destijds toch wel mijn pakkie an was.

De nieuwste release is ‘The Soundtrack Of Your Life Vol. 2’ en hier vinden we allemaal songs uit de jaren negentig die gebruikt werden in films. We pikken er ‘(I Just) Died In Your Arms’, ‘Heaven Is A Place On Earth’ en ‘I’ve Been Thinking About You’ uit als bekendste, maar dat ligt voor iedereen anders. Ook hier valt enorm veel plezier te beleven aan hardere versies van songs die je anders maar hoort in de lift of in de supermarkt. Het is echter zo goed gebracht dat je er als hardrocker ook een fijne tijd mee kunt hebben. In deze tijden is iets wat je humeur opmontert heel welkom. Dus garanderen we dat dit At The Movies project gretig aftrek gaat vinden bij vele lagen van de bevolking. Het is deze sympathieke muzikanten gegund!