Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Amorphis – Queen Of Time (Live at Tavastia 2021) (blu-ray, CD, vinyl)
Atomic Fire Records
Release datum: 13 oktober 2023
“Dit is een mooi document van een tijdspanne in de geschiedenis van de band die inmiddels al zoveel knappe songs geschreven heeft dat we er geen woorden meer aan vuil moeten maken.”
9.4/10
Vera Matthijssens I 13 oktober 2023

Amorphis bracht in 2022 ‘Halo’ uit en heeft de draad na de coronacrisis intussen in volle vaart terug opgenomen, maar met deze uitgave op blu-ray, CD en vinyl blikken ze nog even terug op de tijden dat optreden zonder publiek een nieuwe uitdaging was. Toen iedereen thuis moest blijven gaven ze een intiem concert zonder publiek in de Tavastia club in Helsinki. Dat was geen vreemd terrein voor hen, want de clip voor ‘Against Windows’ was lang geleden ook opgenomen voor een lege zaal in dezelfde club.

Zo sluit Amorphis de cirkel van de coronaperiode, want eerder werden we toen verblijd met ‘Live At Helsinki Ice Hall’ in 2021, mét publiek, om ons eraan te herinneren hoe het kon zijn. Ditmaal krijgen we een sobere, maar intrigerende uitvoering van heel het album ‘Queen Of Time’ dat in 2017 uitkwam. Allemaal sterke songs, met ‘The Bee’ als profetische trekpleister (als bijen sterven is het gedaan met onze natuurlijke habitat waarbij insecten zorgen voor kruisbestuiving en veel van onze gewassen). Een ander nummer dat naar voren geschoven wordt, is ‘Amongst Stars’ dat hier ook uitgevoerd wordt met duelzang met Anneke van Giersbergen. De clip kan je onderaan deze review bekijken. Dit is een mooi document van een tijdspanne in de geschiedenis van de band die inmiddels al zoveel knappe songs geschreven heeft dat we er geen woorden meer aan vuil moeten maken.