Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Amberian Dawn – Looking For You
Napalm Records
Release datum: 07 februari 2020
Tekst: Sjak Roks – 26 januari 2020
“Het dient echter te worden gezegd dat, ondanks het feit dat de nummers niet echt heavy zijn, het hier geëaleerde song materiaal wel lekker wegluistert en dat zangeres Capri voor een prima vocale invulling zorgt.”
7.5/10

Je kunt vinden wat je wilt van de Finse formatie Amberian Dawn, maar ze zijn er in ieder geval wel in geslaagd om een nieuw genre in de metal te introduceren, namelijk ABBA-metal! Het is natuurlijk altijd enigszins discutabel of je dit als een postief of negatief iets moet zien, maar feit is wel dat ze dit concept op hun nieuwe album ‘Looking For You’ meer dan ooit naar voren laten komen. Daar waar ze op hun vorige platen nog regelmatig teruggrepen naar wat symfonischer of progressiever getinte werkstukken, is daar op dit inmiddels achtste full-length studio-album nog waar weinig van terug te vinden. ‘Looking For You’ herbergt een tiental erg lichtvoetige metal melodietjes (plus een germasterde versie van ‘Cherish My Memory’ als bonus-track), waar inderdaad de ABBA-invloeden duimendik bovenop liggen.

Het speelse keyboardwerk van bandleider Tumos Seppala zorgt voor het erg poppy karakter van het song materiaal en dat zal zeker niet bij iedereen in goede aarde vallen. Het dient echter te worden gezegd dat, ondanks het feit dat de nummers niet echt heavy zijn, het hier geëaleerde song materiaal wel lekker wegluistert en dat zangeres Capri voor een prima vocale invulling zorgt. Het ABBA-karakter wordt enigszins doorbroken door het enigszins progressieve ‘Symphony Nr. 1 Part 3 – Awakening’ met hierop een gastrol voor Rhapsody’s Fabio Lione en het korte instrumentale ‘Au Revoir’, maar het overige materiaal doet zoals gemeld erg veel denken aan de bekende en erg succesvolle Zweedse popgroep. Om dit nog maar eens extra te benadrukken heeft men, heel verrassend, de ABBA-cover ‘Lay All Your Love On Me’ toegevoegd, maar die is eerlijk gezegd niet echt een verbetering ten opzichte van het origineel.

Normaliter ben ik meer gecharmeerd van wat heavier materiaal, maar het valt niet te ontkennen dat nummers zoals ‘United’, ‘Eternal Fire Burning’ en ‘Go For A Ride’ om er maar een paar te noemen in ieder geval wel in staat zijn om je in een goed humeur te brengen. Het is en blijft lichte kost, maar de goede uitvoering van het materiaal en het vrolijke karakter van de muziek zorgen er voor dat ik me best wel geamuseerd heb met dit nieuwe ‘Looking For You’ album. Het is zeker niet de beste plaat uit het totale Amberian Dawn oevre en men moet oppassen dat men de ABBA-verering niet te ver door gaat voeren, maar dat neemt niet weg dat ‘Looking For You’ een goede en vooral gemakkelijk te verteren release is geworden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.