Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Acid Witch – Rot Among Us
Hells Headbangers
Release datum: 31 oktober 2022
“Om het smerige, rokerige en modderige sfeertje er goed in te houden is er in verschillende nummers ook gebruik gemaakt van gesproken woord”
8.8/10
Erik Boter I 4 november 2022

Hoe onorigineel de bandnaam en de titel van het album, hoe origineel is de muziek van deze mannen uit Detroit. Op een, na een paar luisterbeurten, aantrekkelijke manier gooit Acid Witch swingende doom metal, donkere death metal vocalen en een saus van psychedelica in de blender waardoor een interessante en originele potpourri ontstaat.

Het muzikale fundament is duidelijk gebaseerd op doom, traag swingend, laag gestemd. Denk aan Candlemass, Saint Vitus en ook wel een vleugje Black Sabbath. De death metal vocalen van Tim ‘Shagrat’ Jenkins verwacht je daar niet overheen, maar dat went na een paar luisterbeurten. Juist de combinatie van death en doom maken het totaalplaatje spannend. Dat het daar niet bij blijft maakt de tracks alleen maar interessanter. Zo zijn er op het duistere ‘Psychedeathic Swampnosis’ (de titel dekt de lading best) fluiten (!) te horen en wordt ‘Chelsea Didn’t Come Home Last Night’ gedeeltelijk gedomineerd door een mellotron.

Om het smerige, rokerige en modderige sfeertje er goed in te houden is er in verschillende nummers ook gebruik gemaakt van gesproken woord, bijvoorbeeld in het swingende ‘Evil Dad (Dad By Dawn)’ of het op ware gebeurtenissen gebaseerde ‘Gundella The Green Witch’. De productie van ‘Rot Among Us’ is, zoals het hoort, wat dof en voorzien van de spreekwoordelijke rookgordijnen maar dat staat het luisterplezier absoluut niet in de weg. Dat het album niet alleen op CD maar ook op in aantal streng gelimiteerde rode en oranje cassettebandjes valt te prijzen.

Het nieuwe album van Acid Witch is een typisch voorbeeld van een ‘even doorbijten’ plaat die pas na een paar luisterbeurten al zijn geheimen prijsgeeft. Voor mij in ieder geval de verrassing van de maand.