Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Within Temptation en Green Lizard in 013 – Tilburg- 21 september 2024

“Ondanks wat kleine schoonheidsfoutjes toont Within Temptation dan ook aan helemaal klaar te zijn voor de aankomende toer.”
Within Temptation live in 013, Tilburg - © Hans Lievaart
Nederlands grootstemetal band en bekendste metal exportproduct Within Temptation staat aan de vooravond van de Bleed Out 2024 toer, die hun weer langs de grotere zalen binnen Europa zal gaan voeren. Om voldoende warm te draaien voor deze toer, is er gekozen om een paar “try-out” optredens te doen in een tweetal Nederlandse poppodia te weten 013 in Tilburg (op 21 september) en Oosterpoort in Groningen (op 22 september). Arrow Lords Of Metal is aanwezig bij de eerste show in 013, alwaar het overgrote deel van het publiek voor het eerst het nieuwe materiaal live te horen krijgt.
30 september 2024 I Tekst: Sjak Roks; fotografie: Hans Lievaart

Natuurlijk is de grote zaal van poppodium 013 stijf uitverkocht en eigenlijk is het dan net iets te druk om lekker ontspannen te genieten van hetgeen er op het podium geboden wordt. Het is natuurlijk wel de uitgelezen kans voor de gekozen support act om zichzelf voor een groot publiek voor te stellen. Op deze avond is dat de Tilburgse formatie Green Lizard, die het echter wel gewend zijn om voor een groot publiek te staan. In de jaren negentig was deze rondom de broertjes Tsong Ajong gevormde band best wel een gevestigde naam in het alternatieve rock/metal-circuit en dat heeft er voor gezorgd dat ze in die tijd op grote festivals zoals Pinkpop en Lowlands hebben mogen staan. Na een periode van inactiviteit is Green Lizard weer begonnen met optreden en wat is er dan mooier om in je thuisstad voor een uitverkochte grote zaal in de 013 te staan? De heren grijpen deze geboden kans dan ook met beide handen aan en zetten een overtuigende set neer, die mooie herinneringen oproept aan hun hoogtijdagen in de jaren negentig. Daar natuurlijk iedereen voor hoofdact Within Temptation is gekomen en Green Lizard muzikaal uit een totaal ander vaatje tapt is de respons aanvankelijk vrij timide. Het enthousiasme van de band, het lekkere song materiaal en het muzikale vakmanschap van de heren zorgt er echter voor dat dit binnen no-time verandert en dat ze naarmate de set vordert steeds meer de handjes op elkaar krijgen. De opdracht om het publiek op te warmen voor de hoofdact kan dan ook als geslaagd de boeken in gaan.

Na een korte opbouwpauze worden de lichten nogmaals gedoofd en wordt Within Temptation begroet met een oorverdovend gejuich. Met ‘We Go To War’ maakt de band letterlijk en figuurlijk duidelijk op oorlogspad te zijn en probeert men de enthousiaste menigte voor zich te winnen. Natuurlijk gaat het publiek helemaal los, maar het dient wel te worden gezegd dat het nieuwe materiaal live (nog) niet zo overtuigend klinkt als de klassiekers van de band. Dat zal echter slechts een kwestie van gewenning zijn. Verder is de stem van frontvrouwe Sharon Den Adel nog niet helemaal goed opgewarmd en klinkt ze af en toe wat minder krachtig. Dat blijkt te wijten te zijn aan een verkoudheidje, maar haar vocale performance wordt snel beter en dan wordt wederom duidelijk dat Sharon nog steeds en prima zangeres is die dankzij haar spontane podiumpresentatie in staat is om een goede interactie met het publiek te verkrijgen. Het voordeel van een voor Within Temptation kleine zaal is dan ook de intimiteit en de bandleden lijken continu bekenden van hun in het publiek te herkennen. Natuurlijk gaat het vooral om de muziek en de performance en ook daar zit het wel snor mee. Het nieuwe materiaal lijkt voor de aanwezigen nog even wennen te zijn, want de respons bij nummers zoals ‘Bleed Out’, ‘Ritual’ en de eerder genoemde opener ‘We Go To War’ is stukken minder dan bij oudere krakers zoals bijvoorbeeld ‘Shot In The Dark’, ‘Faster’ en het in de toegift gespeelde ‘Mother Earth’. Vanaf ‘And We Run’ wordt de respons op de show stukken beter en met ‘Stand My Ground’, ‘The Promise’ en een prima versie van ‘Paradise (What About Us?)’ worden de vele dolenthousiaste fans echt verwend. Na de afsluiter van de reguliere set ‘Faster’ komt de band natuurlijk nog een keer terug voor ‘Our Solemn Hour’, een indrukwekkende versie van ‘All I Need’ en de kraker ‘Mother Earth’. Sharon geeft overigens aan eigenlijk ‘All I Need’ vanwege de verkoudheid niet te willen doen, maar dit nummer groeit echt uit tot één van de hoogtepunten van deze try-out show. De telefoonlichtjes en aanstekers worden volop gebruikt om de sfeer tijdens deze heerlijke ballad te verhogen en dat levert een erg fraai schouwspel op. Ondanks wat kleine schoonheidsfoutjes toont Within Temptation dan ook aan helemaal klaar te zijn voor de aankomende toer. Het laatste concert van die toer op 6 december in de Ziggo Dome is in ieder geval helemaal uitverkocht en belooft nu al een heerlijke afsluiting te worden. Deze eerste show zal alvast als een erg geslaagde aftrap van de Bleed Out toer de boeken in gaan!

Setlist Within Temptation:

  1. We Go To War
  2. Bleed Out
  3. Ritual
  4. Endless War
  5. And We Run
  6. Wireless
  7. The Reckoning
  8. Shot In The Dark
  9. Stand My Ground
  10. A Fool’s Parade
  11. The Promise
  12. Supernova
  13. Paradise (What About Us?)
  14. Faster

Toegift

  1. Our Solemn Hour
  2. All I Need
  3. Mother Earth