Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Y&T en Tricklebolt – Boerderij Zoetermeer – 4 oktober 2019

“Als de band shows als in Zoetermeer kan blijven brengen, moet de pensioengerechtigde leeftijd voor Y&T ook maar worden verhoogd. Naar een jaartje of 80 of zo?”
Het is best prettig om in het leven wat zekerheden te hebben. In welk opzicht dit ook kan zijn. Voor wat betreft liveshows, is het sinds 2003 een zekerheid dat het Amerikaanse Y&T ons landje aandoet  Vorig jaar was er echter een kink in de kabel (de kwetsbare rug van frontman Dave Meniketti) roet in het eten gooide helaas. Nu is de band weer present voor drie optredens in Zwolle, Zoetermeer en Uden. De eerste twee werden door ondergetekende bezocht.
06/10/19 I Tekst en foto’s: Wim Rueter

De huidige wereldtournee van Y&T staat in het teken van het 45-jarige bestaan van de band. Hierbij zijn dan gemakshalve ook de beginjaren onder de naam Yesterday and Today even meegeteld. In 1982 werd de bandnaam verkort naar Y&T en ging de naamsbekendheid van de uit Oakland afkomstige band groeien. Een indrukwekkend optreden in 1982 op Pinkpop legde meteen de basis voor een liefdesverhouding met ons land die tot vandaag aan kracht niet heeft ingeboet. Maar voordat het zover is, worden we opgewarmd door onze landgenoten van Tricklebolt, een stel jonge honden die Classic Rock spelen uit de periode dat zijzelf nog in vaders verrekijker zaten. Blikvangers van de band zijn zanger en gitarist Bastian Pen en leadgitarist Tim Kampman. Vooral het optreden in Zoetermeer laat een goede indruk achter door het goede zaalgeluid. Tricklebolt speelt zijn materiaal met enthousiasme en klinkt compact en uitgebalanceerd. Nog wat jaartjes er bij en Tricklebolt kon wel eens een gevestigde naam worden in ons vaderlandse clubcircuit.

Hierna is het tijd voor Y&T. In Zwolle, in de puike rockzaal Hedon, beperkt de band zich tot de reguliere set met twintig nummers. Nog altijd goed voor ruim twee uur kwaliteitsrock. De aanwezigen in de Boerderij in Zoetermeer krijgen er nog een schepje bovenop, waardoor de koek na 23 nummers pas op is. De band heeft dan bijna twee en een half uur op de planken gestaan. Tijdens deze 45 Anniversary Tour komt ieder album uit de carrière van de band aan bod. Hierdoor worden de aanwezigen getrakteerd op nummers die voorheen niet of nauwelijks live gespeeld zijn in onze contreien. Soms leidt dit tot enthousiasme, soms tot iets minder overtuigende publieksreacties. Voorbeelden welke minder publieke reactie opleveren zijn ‘21st Century’ en ‘Face Like An Angel’. Onbekend maakt onbemind? Aan de uitvoeringen ligt het niet. Nummers als ‘Earthshaker’ en de heavy ballad ‘Come In From The Rain’ worden echter als lang verloren vrienden onthaald. Een belangrijke sleutel tot succes is de overtuiging en passie die deze Amerikanen na al die jaren nog weten over te brengen.

Y&T is natuurlijk eigenlijk zanger en gitarist Dave Meniketti. Als enig nog levend bandlid weet hij zich heden ten dage omringd door John Nymann, de sympathieke gitarist die in ‘Struck Down’ zowaar ook even een solo toebedeeld krijgt. In datzelfde nummer is drummer Mike Vanderhule goed op dreef, alhoewel hij hier en daar in andere nummers nog wel eens te betrappen is op een schoonheidsfoutje. Bassist Aaron Leigh doet datgene waar hij voor komt, sterk spel en een prima stem waardoor de achtergrondvocalen van bovengemiddeld niveau zijn. Alleen dat gekke gebreide mutsje hoeft volgende keer niet mee de koffer in. De klassiekers ontbreken natuurlijk niet, ‘I Believe In You’, ‘Rescue Me’, ‘Black Tiger’, ze zijn er allemaal. Ook Y&T weet zich gesteund door een meer dan voortreffelijk geluid, waardoor de amusementswaarde alleen maar toeneemt. Het gehele optreden is Meniketti in opperbeste stemming en heeft veel interactie met het publiek. Meniketti heeft ook veel waardering voor het gegeven dat de Boerderij behoorlijk vol gelopen is voor zijn bandje. We beleven zelfs een ware primeur als de band ‘Anytime At All’ voor de allereerste keer live speelt. Dat de band tweemaal moet opstarten om in de goede flow en snelheid te komen zegt alles over het krediet dat Meniketti bij ons heeft. De toegiften vormen vanavond de kers op de taart. Met ‘Beautiful Dreamer’ (opgedragen aan een tot tranen toe geroerde fan) en ‘Winds Of Change’ (opgedragen aan de Y&T leden die ons ontvallen zijn) komt er een warm en waardig einde aan een optreden die als blauwdruk kan dienen voor bands hoe je een publiek vermaakt met kwaliteit, passie en oprechtheid. Ben benieuwd hoe lang de Y&T trein nog door blijft denderen. Als de band shows als in Zoetermeer kan blijven brengen, moet de pensioengerechtigde leeftijd voor Y&T ook maar worden verhoogd. Naar een jaartje of 80 of zo?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Y&T.