Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
X-Wild – So What! (re-release)
Rock Of Angels Records
Release datum: 1 april 2022
“Voor alle liefhebbers van Running Wild, en breder getrokken de fans van klassieke Duitse metal in het algemeen, dit is je kans om dit stukje muziekgeschiedenis toe te voegen aan je verzameling”
Jori van de Worp  I 22 april 2022

X-Wild was een split-off van de grondleggers van de pirate metal, Running Wild. X-Wild bestond uit drie oud-piraten, gitarist Axel Morgan (tegenwoordig in Grave Digger), bassist Jens Becker en drummer Stefan Schwarzmann. In 1994 kwamen ze met het debuut van hun nieuwste geesteskindje, wat de veelzeggende titel ‘So What!’ droeg. Hiervoor hadden ze zanger Frank Knight weten te strikken, die met hoog snerpende venijn een zekere Accept twist gaf aan de muzikale basis die nog overduidelijk Running Wild was. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘Wild Frontier’, wat zo een plekje op een Running Wild klassieker als ‘Blazon Stone’ had kunnen krijgen. Hier en daar drukt zanger Frank een duidelijker stempel op de muziek, zo maakt hij van ‘Sky Bolter’ een heuse Accept-achtige kraker, al lag het er daar nog lang niet zo dik bovenop als het pure kopieerwerk in ‘Thousand Guns’, waar zelfs de tekst voor de helft van ‘Ball To The Wall’ was gejat. Gelukkig wist de band ook iets buiten de comfortzone te treden met ‘Mystica Daemonica’. Een ander hoogtepunt was de knetterende afsluiter ‘Different (So What)’ die ook wat Manowar in de invloedssferen bracht.

Hoewel de band en het album dus ingrediënten van twee van de meest populaire bands in het genre wist te mixen, heeft ‘So What!’ niet voor een doorbraak weten te zorgen. Nadat twee opvolgers ook de wind niet in de zeilen wisten te krijgen, dreef het schip van X-Wild het land op. Dit roemloze einde duwde ‘So What!’ samen met zijn twee opvolgers in de hoek van de cultklassiekers. En zoals dat vaker gaat met de oudjes in de business, kwamen de rechten over de muziek ineens in andere handen. Zo kan het gebeuren dat het Griekse label Rock Of Angels Records het album ‘So What!’ ineens toch weer op de markt gaat zetten. Voor alle liefhebbers van Running Wild, en breder getrokken de fans van klassieke Duitse metal in het algemeen, dit is je kans om dit stukje muziekgeschiedenis toe te voegen aan je verzameling. Ook interessant voor de harde kern, het album komt voor het eerst ook uit op vinyl!