Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Heidra – To Hell Or Kingdom Come
Mighty Music / Target Group
Release datum: 8 april 2022
“Op dit derde album gaat Heidra een meer agressieve koers varen zodat black en death elementen meer prominent aanwezig zijn, maar behoudt de charmante melodieën en aanstekelijkheid van de twee vorige albums”
8.5/10
Vera Matthijssens  I 22 april 2022

Vanuit het Deense label Mighty Music en aanverwanten, komt er ineens een hele waaier Vikinggerelateerde albums aanwaaien die de moeite waard zijn. Heidra is de volgende band uit Kopenhagen die klaar staat om toe te slaan buiten de landsgrenzen. Ze spelen een mix van melodieuze black en power metal, voorzien van enige folky ornamenten. Het Viking erfgoed zit hen in het bloed, dus wordt er blakend van zelfvertrouwen van start gegaan met een song van acht minuten die zich waardig ontwikkeld na de obligate intro. Met dit ‘Retribution’s Dawn’ weet je meteen waar je aan toe bent, want het bevat zowat alle ingrediënten waar Heidra een smakelijke mix van brouwt. Met twee vocalisten in de band zijn we verzekerd van afwisseling. Barse zwartgeblakerde ruwheid staat tegenover egale cleane zang, het feest is compleet wanneer er heidense samenzang opduikt.

Je hoort dat hier rasmuzikanten aan het werk zijn – band is opgericht in 2006 – zodat het spetterende gitaarwerk met veel solo’s gesublimeerd wordt door zwevende toetsenpartijen. Dit alles onder de noemer death metal met een zwart randje. Ook in songs die bondiger uit de hoek komen, weet men de spanning vast te houden. Sterker nog, ‘Fall Of The Fey’ is als start van het tweede deel een echte kanjer. Elke hindernis wordt met verve genomen. Epische zang in het titelnummer, een uitnodiging om mee te zingen in ‘Cloaks And Daggers’ en ‘Two Kings’ of superieure breaks die opeens het roer omgooien. Als we dan toch bandnamen moeten aanbrengen om dit album te duiden, dan gaan we voor Ensiferum, Iced Earth en Nevermore. Op dit derde album gaat Heidra een meer agressieve koers varen zodat black en death elementen meer prominent aanwezig zijn, maar behoudt de charmante melodieën en aanstekelijkheid van de twee vorige albums. Hiermee is de ‘Dawn’ trilogie voltooid. Heidra is rijp om ook buiten hun koninkrijk fans voor zich te winnen.