Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wolf – Feeding The Machine
Century Media
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Erik Boter – 28 februari 2020
“Waar andere bands in dit genre nog wel eens blijven hangen in de tachtiger jaren, laat Wolf zich alleen inspireren door die periode en schrijven ze nummers die wel degelijk vernieuwend overkomen.”
8.5/10

Niklas Stalvind ken ik vooral als (gelegenheids-)zanger van The Doomsday Kingdom, het Doom project van Candlemass bassist Leif Edling en Avatarium gitarist Marcus Jidell. Hij maakte in die band live en op de plaat al een verpletterende indruk, deze kleine gespierde Zweed.

Met zijn eigen band Wolf leverde Stalvind al zeven albums af, ‘Feeding The Machine’ is nummer acht. Wie op dit album doom metal verwacht komt bedrogen uit, maar erg is dat niet. Integendeel. Wolf zet op dit album een pot heavy metal neer waar uw recensent geen ‘U’ tegen zegt, maar schreeuwt! De nummers hebben hun wortels allemaal diep in de New Wave of British Heavy Metal stijl staan, maar klinken werkelijk nergens oubollig. Denk bij de invloeden vooral aan een band als Angel Witch of Diamond Head. Door de knallende, moderne productie en (vooral) de uitstekende, pakkende composities pakt deze plaat je direct bij de strot en wil je ‘m meteen op repeat zetten na de doomy (toch!) afsluiter ‘A Thief inside’. De nummers kenmerken zich door veel afwisseling. Openers ‘Shoot to Kill’ en ‘Guillotine’ knallen van begin tot eind. De eerste single ‘Midnight Hour’ is wat melodieuzer en de titeltrack ‘Feeding the Machine’ is juist weer erg episch in opbouw.

Waar andere bands in dit genre nog wel eens blijven hangen in de tachtiger jaren, laat Wolf zich alleen inspireren door die periode en schrijven ze nummers die wel degelijk vernieuwend overkomen. Dat is op zich al knap genoeg. De CD versie van dit album heeft overigens ten opzichte van het vinyl een bonustrack (net als vroeger!): ‘Atlantis’, een cover van (jawel!) Angel Witch. Naast een prima zanger is Stalvind overigens een uitstekend gitarist. Tweede gitarist Simon Johansson en twee nieuwe bandleden Pontus Egberg (King Diamond) op bas en drummer Johan Koleberg (Therion) maken de huidige Wolf line up compleet. De band komt binnenkort naar Europa als support van Grand Magus om de nieuwe line-up voor te stellen en is dan ook in Nederland te zien: op 17 maart in De Helling in Utrecht. Gaat dat zien!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.