Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Athlantis – 02022020
Diamonds Prod
Release datum: 02 februari 2020
Tekst: Erik Boter – 29 februari 2020
“Athlantis levert met ‘02022020’ best een aardig album af maar de wereld ermee veroveren zal niet snel gaan gebeuren.”
6.5/10

Athlantis is een Italiaanse heavy metal band rond bassist Steve Vawamas. Naast basgitaar spelen schreef Steve ook het materiaal bij elkaar en tekende hij voor de productie. Dit ‘02022020’ is alweer het zesde album van dit gezelschap. Achter de titel van het album schuilt overigens geen moeilijke wiskundige formule of reeks; het is gewoon de releasedatum.

Na het intro ‘Message to All’ trapt de band lekker af met het snelle ‘Life in your Hand’ waarmee direct duidelijk wordt waarmee Athlantis zich onderscheid van andere ‘italo-metal’: tussen het gitaar-, bas-, en drumwerk tingelt er (op de voorgrond) een lekker hammondorgel mee waardoor de muziek verrijkt wordt met een jaren zeventig sausje. Uriah Heep on speed, als het ware. De volgende nummers ‘Light of Love’ en ‘Dancing On Shadows’ zijn wat melodieuzer en  meer midtempo. Hoewel Davide Dell’Orto helemaal geen slechte zanger is gaat hij in de hogere regionen wat gillen, en soms vliegt hij dan de bocht uit. Vawamas had er goed aan gedaan zijn zanger hier wat beter in te coachen. Dat geldt ook voor drummer Chris Parisi want ik heb op dit album echt een paar foutjes gehoord van de trommelaar.

‘The Fly Of The Eagle’ is de powerballad van het album waarbij ik me afvraag wat dat precies is, de vlieg van de adelaar.. De Engelse taal is bij Italiaanse bands niet vaak het sterkste punt. Het nummer had ofwel ‘The Flight Of The Eagle’ moeten heten, ofwel (en dat denk ik als ik goed naar de tekst luister) ‘The Eye Of An Eagle’. De sterkste track op het album is het door Dell’Orto wat lager gezongen ‘Words Are Weapons’ waarvan de tekst grammaticaal ook niet helemaal klopt maar waarvan de strekking wel mooi is. Het nummer kent een lekker toetsenmelodietje dat prettig door de gitaarmuren heen danst. Knap bedacht. Het album sluit af met de pianoballad ‘Someday Love Will Come My Way’, het enige nummer dat niet werd geschreven door Vawamas (en daardoor ook wat buiten de boot valt) en het krachtige titelnummer.

Athlantis levert met ‘02022020’ best een aardig album af maar de wereld ermee veroveren zal niet snel gaan gebeuren. Ben je echter in Italië op vakantie en zie je ze ergens op een affiche staan: zeker even gaan kijken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.