Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wizard Rifle – Wizard Rifle
Svart Records
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Bart Meijer – 15 augustus 2019
“Dit hele album voelt gewoon aan als een evolutie, de volgende stap in de zware muziek.”
9.5/10

Soms… soms krijg je een album voor je kiezen dat zo ontzettend mooi is dat je nauwelijks kan geloven dat het daadwerkelijk aan het gebeuren is. Ik begrijp dat zo’n stelling zwaar onderhevig is aan onder andere persoonlijke voorkeur, stemming en levensfase, maar voor mij is dit album er één die zal blijven terugkomen het aankomende decennium.

Waarom dan? Ik ga proberen het uit te leggen. Wizard Rifle is een duo uit Oregon en presenteert ons hun derde en gelijknamige album. Deze twee mannen hebben een chemie die niet te ontkennen is. Dit uit zich bovenal in de vreemde, dissonante vocale harmonieën. Dat is een paradox, een dissonante harmonie, maar als je ‘Wizard Rifle’ luistert dan begrijp je exact wat dat betekent. Die harmonie voelt ontzettend fijn aan op het gehoor en zorgt dikwijls voor een ongemakkelijke maar verslavende ambiance. Daarnaast gebeurt er ondanks de smalle bezetting zo ontzettend veel, elk nummer weer. En dat heftige, muzikale gebeuren versterkt honderdmaal die fijne atmosfeer. Als Wizard Rifle een nummer begint dan is er letterlijk geen stoppen meer aan. Ze stomen door en er is geen enkele kans om van die trein af te springen. Niet eens altijd snel en hard (maar meestal wel): elk nummer zit zo briljant in elkaar dat het van begin tot eind een flitsende, comfortabele reis door tijd en ruimte is. Dit hele album voelt gewoon aan als een evolutie, de volgende stap in de zware muziek.

Wat genres betreft is deze band niet makkelijk onder één noemer te vangen. Er zijn kleine snufjes van zoveel stijlen te horen – stoner, doom, heavy, post, black – dat het onverantwoord zou zijn om hier een label aan te hangen. Binnen hun zware, volle, urgente, hypnotiserende stijl leggen ze de ene interessante laag op de andere en bouwen zo heel simpel complete universums. Met zijn tweeën. En binnen de chemie, of verstandhouding, die deze twee hebben blijkt alles mogelijk te zijn. Het mooiste moment is wanneer je aan het einde van het vierde nummer weet dat er nog één volgt. Uiteindelijk vind ik mezelf starend naar immer fascinerende en van kleur veranderende bollen van sonisch licht. ‘Wizard Rifle’ is een dikke parel in de kroon die metal heet.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.