Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Ritual Aura – Velothi
Ire Harvest Records
Release datum: 01 september 2019
Tekst: Patrick Verhoeven – 15 augustus 2019
“Wat The Ritual Aura aan progressieve technische death metal te bieden heeft, is zeer interessant, aantrekkelijk en onderscheidend.“
9.2/10

The Ritual Aura is een zestal afkomstig uit Perth, Australië. ‘Velothi’ is alweer het derde album van de technische death metal formatie, die met hun eerdere albums helaas aan de aandacht van de burelen van Lords of Metal is ontglipt. Ik zeg bewust helaas, want dat wat The Ritual Aura aan progressieve technische death metal te bieden heeft, is zeer interessant, aantrekkelijk en onderscheidend.

Daar waar debuutalbum ‘Laniakea’ (2015) een toonbeeld van ijzersterk technisch muzikaal vakmanschap was, bleek opvolger ‘Tæther’ (2016) een stuk experimenteler, vol vreemdere structuren en een donkere sfeer. Op ‘Velothi’ blijkt de band min of meer te hebben gekozen voor een mengvorm van de eerste twee albums. De nadruk ligt niet alleen op vliegensvlugge uitspattingen maar er is ook aandacht voor een geheimzinnige, duistere sfeer en een experiment wordt daarbij zeker niet uit de weg gegaan. En dan heb ik het niet over het inbouwen van minder gebruikelijke instrumentaria als akoestische gitaar, erhu, fluit (‘Keening II: In My Own Parting Words’), harp (‘Keening III: Dreamer’s End’), piano (‘Destati | The Womb, Astral’) en viool. Of het gebruik van (sporadische) zuivere vrouwelijke vocalen (’Keening I: Psijic | CHIM’) als tegenhanger van de verscheidenheid aan rauwe vocalen waarmee het geluid op het album wordt ingevuld. Vooral de afwijkende, eigenzinnige structuren, het spelen met de dynamiek en de ritmische bokkensprongen die de band voortdurend toepast, springen in het oog. Het gevaar van deze spielerei is dat dit uitmondt in doelloos muzikaal ronddwalen, nodeloze vulling en gepiel op instrumenten; deze diepe valkuil wordt door The Ritual Aura voortreffelijk ontweken door het album weliswaar heel kleurrijk, maar tegelijkertijd ook bondig en compact te houden (‘Sunder III: A Reasonable Amount of Selfishness’, ‘Keening III: Dreamer’s End’, waar eigenlijk niet?). Elke kleinigheid op het album is tot in finesse uitgewerkt, alles valt precies op de goede plaats… een rijk geschakeerd en aanhoudend enerverend album is het resultaat.

Scherp, gevoelig, subtiel, agressief, snel, atmosferisch en veelzijdig, The Ritual Aura presenteert met ‘Velothi’ een indrukwekkend album. In een jaar waarin de technische death metal scene toch al verwend is met zeer fraaie albums (Allegaeon, Equipoise, Flub, Warforged), laat The Ritual Aura met dit fraais een imposante en kenschetsende indruk achter. Verplichte kost, maar dat was je vast al duidelijk.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.