Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

While She Sleeps, Polaris, en Bury Tomorrow, 013, Tilburg, – 29 september 2023

“Alle 5 de albums komen voorbij, zelfs het titel nummer van het nog uit te brengen album “Self Hell”. Het publiek zingt, brult en swingt goed mee dat is heel gaaf om te zien.”
Er staat een hele lange rij voor de deur van de mainstage van 013 Tilburg. Dit zegt alles over de populariteit van alle 3 de bands die vanavond het podium op zijn kop gaan zetten. En dat dat gebeurt, zie je al bij Polaris die meteen heel de zaal in beweging brengt,. En bij band twee, Bury Tomorrow, en natuurlijk hoofdact While She Sleeps, is het alleen maar nog wilder. En samen brengen ze een mooie avond in één van de mooiste zalen van Nederland.
29 september 2023 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Walter Sterkenburg

Het avondje metalcore is geheel uitverkocht vanavond. Dat zegt wel wat over de bands die vanavond spelen in de mainstage van 013. Ik ben op tijd binnen en dan is het nog een uur wachten op de eerste band. In dat uur krijgen we allemaal popdeuntjes om onze oren. Ik vind dit een beetje raar, maar veel mensen in het publiek zingen en swingen mee met de jaren 90 hits. Ik bijt me er een uur doorheen, tot de eerste band Polaris begint. Die hebben maar één taak, zo zegt de zanger Jamie Halls, en dat is “jullie opwarmen voor While She Sleeps”. En dat nemen ze aardig serieus, want bij het eerste nummer vliegen er al crowdsurfers door de lucht. Jamie geeft meteen aan dat er meer security moet komen voor het podium, er staan wel geteld twee man voor het podium dat is misschien een beetje slecht ingeschat 013.

Bassist Jake Steinhauser zingt de cleane stukken en dat is maar goed ook want zanger Jamie heeft een gruwelijke ruige strot, maar gewoon zingen klinkt niet echt zuiver. Verder is het geluid zoals altijd erg goed en muzikaal staat het als een huis. Bij het 7e en laatste nummer ‘The Remedy’ komt er één man security bij, misschien nog te weinig? Dit ging er in als zoete koek en ja hoor we zijn warm Jamie. Tijdens de pauze komt er de vangploeg die echt nodig is.

De tweede band Bury Tomorrow heeft een zanger met een soort kogelvrij vest aan, dus die verwacht een explosieve reactie van ons, het publiek. Dat gebeurt ook wel, maar bij het tweede nummer heeft Daniel, zanger van het eerste uur, toch iets te zeggen. Hij vind het jammer dat er een ruimte is tussen hem en het publiek. Maar dat is heel handig op te lossen door gewoon over het publiek richting het podium te komen. Hij wil graag duizend crowdsurfers zien. Die halen we niet, maar het ontploft wel.

Fijn dat de vangploeg er is. Die krijgen dan ook applaus van de band, want zij zijn niet makkelijk om mee te werken.

De stemmen van de toetsenist en de zanger kleuren mooi bij elkaar. De band geeft een vette show weg met rook en licht. Met nummers als ‘Black Flame’, ‘Life’ en ‘Death’ hebben ze wel wat in huis. Zanger Daniel vind dat hij een podium heeft voor een speech over gelijkheid. Hij zegt onder andere dat we elkaar moeten accepteren zoals we zijn dat is mooi gezegd en hij heeft gelijk dat hij dit podium daarvoor gebruikt, al denk ik wel (en dit is mijn mening) dat acceptatie in de metalwereld groter is dan in veel andere werelden. Goede tweede band, op naar de hoofdact.

Bury Tomorrow in 013, 29 september 2023

Aan het optreden van het Engelse While She Sleeps gaat een aardige verbouwing van het podium vooraf en het valt me ineens op dat de dj van vanavond mijn gedachten kan lezen. Hij draait lekkere heavy muziek tijdens de pauze. Het podium is opgebouwd in 3 lagen, drummer Adam Savage zit op de bovenste verdieping en de rest van de mannen kunnen lekker rondlopen. Bij het eerste nummer gaat het al goed los en met 5 volledige albums op zak en 1 op komst is er genoeg om uit te kiezen voor de 1,5 uur die de band heeft. De crowdsurfers slaan weer lekker op hol de vangploeg heeft het druk.

Gitarist Sean Long staat soms helemaal op zijn pedalen als hij meerdere effecten gebruikt. Het klinkt geweldig, net zoals de rest van de band. Bassist Aaran McKenzie vliegt als een Duracell konijntje over het podium van beneden naar boven en weer terug …wat een energie heeft die vent.

Alle 5 de albums komen voorbij, zelfs het titel nummer van het nog uit te brengen album ‘Self Hell’. Het publiek zingt, brult en swingt goed mee dat is hee; gaaf om te zien. ‘Eye To Eye’, ‘The Guilty Party’, ‘Sleeps Society’ en ‘Our Legacy’ zijn een paar nummers die langs komen vanavond. While She Sleeps kom. Ziet en overwint, want dit is geen verleden tijd.Een goede show en een vette avond. Dat er zo nog maar meer mogen volgen.

Social media