Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
We Came As Romans – Darkbloom
Sharptone Records
Release datum: 14 oktober 2022
“We Came As Romans is in eerste instantie een typisch Amerikaanse metalcore band die in de door mijzelf gecreëerde categorie Verguisd zou kunnen plaatsen, maar hun nieuwste album ‘Darkbloom’ is toch een leuke verrassing”
8.8/10
Berto I 20 oktober 2022

We Came As Romans wordt door de platenmaatschappij neergezet als ‘metalcore legends’. In eerste instantie moest ik grinniken, omdat ik het genre ‘metalcore’ nooit echt serieus heb genomen, Ik vond de emotie die in de songs wordt gestopt voornamelijk “emotie voor de bühne”, zo van Kijk Mij Eens Mijn Emotie Tonen Die Ik Eigenlijk Zou Moeten Hebben Maar Niet Heb Dus Ik Doe Maar Alsof. Daarnaast voelde het muzikaal altijd als het willen eten van twee walletjes, de stevigheid van metal om stoer te doen en de cleane zang om maar een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. Later, toen ik meer bands hoorde en die bleken ook metalcore te zijn, heb ik die mening wel iets bijgesteld, al blijf ik mijn reserveringen altijd wel houden. Bands als Chimaira en Earth Crisis vallen ook in de genoemde categorie, maar tonen, voor mij althans, iets meer kwaliteiten bij het schrijven van goede songs dan de gemiddelde metalcore band. We Came As Romans is in eerste instantie een typisch Amerikaanse metalcore band die in de door mijzelf gecreëerde categorie Verguisd zou kunnen plaatsen, maar hun nieuwste album ‘Darkbloom’ is toch een leuke verrassing. De mengeling van cleane en rauwe zang en de halfbakken djent gitaarsound zijn er nog steeds, maar WCAR hanteert fraaie melodieën die zorgen dat de songs wat direct in je hoofd blijven hangen. Single ‘Plagued’ is een goed voorbeeld hiervan, terwijl ‘Daggers’ ook nog eens lekker rauw en hard uit de hoek komt. Voor de jeugd van tegenwoordig zit er een stukje rap in, wat dus voor mij niet hoeft maar wel in het geheel past. Een ander etiket dat je op de band kan plakken is een heavy versie van Linkin Park, ook door het veelvuldige gebruik van elektronica op een prettige manier. Titelnummer ‘Darkbloom’ is hier dan weer het voorbeeld van, maar ook ‘Black Hole’ doet aan Linkin Park denken. Genoemde band heeft in het verleden samengewerkt met artiesten die buiten het aandachtsveld van menig metalhead vallen, zoals Jay-Z. Ik zie WCAR ook die kant wel op gaan. Wat zeker ook niet ontbreekt aan ‘Darkbloom’ zijn serieuze onderwerpen in de teksten.  Het eerder genoemde ‘Plagued’ gaat bijvoorbeeld over het omgaan met rouw, en dan de versie die je dreigt helemaal over te nemen. Heavy shit dus, ook tekstueel. Alles bij elkaar heeft We Came As Romans mij dus weten te verrassen met een volwassen en gevarieerd album, dat zeker zijn weg zal vinden naar de moderne metal liefhebber die niet vies is van een beetje elektronica.