Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vorna – Aamunkoi
Lifeforce Recordsz
Release datum: 21 april 2023
“Vorna heeft zijn zaakjes dus wel voor mekaar, met heel veel atmosferische passages, maar ook peper in de reet waar dat nodig is. Bovenop dit alles blijkt nog een liefde voor folklore en mythische dingen, zodat er ook wel enige folk elementen voorbij komen. Aangenaam luistervoer vanuit het land van de duizend meren.”
8.2/10
Vera Matthijssens I 8 mei 2023

Finland heeft een patent op bands met melancholische inborst en Vorna valt ook in die categorie. Opgericht in Tampere in 2008, bracht deze zeskoppige band eerder drie albums en een hele rits singles uit. Dit vierde album ‘Aamunkoi’ is de opvolger van ‘Sateet Palata Saavat’ uit 2019 waar we ook vertrouwd mee zijn.

Alle teksten zijn in de Finse taal, maar over de titel kunnen we wel wat informatie meegeven. ‘Aamunkoi’ valt te vertalen als ‘aurora’. In de literatuur betekent dit ‘de dageraad’, maar in het Hoge Noorden – waar Vorna vandaan komt – wordt dit woord ook gebruikt om het noorderlicht aan te duiden. Beide interpretaties staan voor duisternis en gratie. Deze contrasten vind je tevens in de muziek, al is dit album het meest melodieuze in de reeks. Tot nog toe zijn er drie singles van verschenen en openingstrack ‘Hiljaisuus Ei Kesta’ is daarvan de eerste. Losjes gespeelde gitaarakkoorden en drums leiden naar de cleane zang van Vesa Salovaara, maar even later schakelt hij over naar woeste grunts. Zijn extreme zang situeert zich ergens tussen death grom en zwartgeblakerde furie in en zorgt in elke song voor licht en donker. Intussen speelt de band een stevig potje rock, al is er na een poosje wel een atmosferische break. Zoals gezegd speelt weemoed een belangrijke rol in het oeuvre van Vorna. Naast de sierlijke solopartijen van gitarist Arttu Järvisalo krijgen de songs ook meer body door de ondersteunende keyboardpartijen van Saku Myyryläinen en het gros van de nummers heeft ook een symfonische toets, luister maar naar ‘Valo’ of de semi-ballade van het album ‘Kallioilla’ (de tweede single) dat erg mooi en sensitief gezongen wordt op een bedje van klassieke piano en later huilende gitaarsolo’s. Vorna heeft zijn zaakjes dus wel voor mekaar, met heel veel atmosferische passages, maar ook peper in de reet waar dat nodig is. Bovenop dit alles blijkt nog een liefde voor folklore en mythische dingen, zodat er ook wel enige folk elementen voorbij komen. De bandnaam ‘vorna’ staat trouwens voor een Finse folklorefiguur. Een mooi voorbeeld van de vocale sterkte van de band is afsluiter en derde single ‘Aamunkoi’ dat als titelsong de cirkel rond maakt. Aangenaam luistervoer vanuit het land van de duizend meren.