Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vomit Fist – Omnicide
Self Released
Release datum: 01 december 2019
Tekst: Koen Smits – 08 januari 2020
“Twintig minuten, dissonante, licht avant-gardische herrie én ouderwetse grindcore, dit alles met een zwart randje, is wat we voorgeschoteld krijgen.”
7/10

Vomit Fist is de zwartgeblakerde vader-zoon grindcore band van de familie Didkovsky, aangevuld met zanger Skrag en maakt sinds een jaar of vijf de New Yorkse underground scene onveilig. Na een tijd van stilte is er nu nieuwe muziek beschikbaar van deze mannen en wel onder naam van de EP ‘Omnicide’.

Twintig minuten dissonante, licht avant-gardische herrie én ouderwetse grindcore, dit alles met een zwart randje, is wat we voorgeschoteld krijgen. Met ‘Sleep Paralysis’ beginnen ze met een vrij simpele, brutale death,/grindcore song uit de oude doos en ‘Flies Choke The Grove’ is dan weer redelijk dissonante kabaal dat niet zo eenvoudig te verteren is. Met enkele klassieke twintig seconden durende grindcore nummers, afgewisseld met agressieve klappers die tot wel vijf minuten blijven hameren, krijgen we een divers allegaartje waar geen lijn op te trekken valt. ‘Choir Of The Submerged Church’ heeft zelfs een pagan/folk smaakje dat via een ingewikkelde songstructuur aanzwengelt tot een progressief thrashy en punkerig nummer en weer terug. Niet heel gemakkelijk om te volgen allemaal.

Het zwaartepunt ligt in het midden van het album met de drie beste nummers achter elkaar, waarvan ‘Mass Mutation’ een zalig trage stamper met enkele technische hoogstandjes is, ‘Remnant Light’ het dichtst tegen black metal aanleunt en ‘Single-minded Annihilation’ met z’n sfeervolle passages het ware potentieel van de band toont. Samuel Smith van Artificial Brain komt hierop ook een stukje mee bassen, wat het meteen één van de meer technische songs maakt. De kortste nummers zijn vrij betekenisloos en alleen interessant voor de echte liefhebbers van grind. Er komt dus veel op je af tijdens het luisteren naar dit plaatje en ik kan gerust een beetje variatie hebben, maar het zou me toch beter bevallen, moest Vomit Fist de lijn van ‘Remnant Light’ doortrekken op een volgende release. Het artwork is van de onoverkomelijke Italiaan Paolo Girardi, die eerder al werk afleverde voor Inquisition, Nocturnal Graves, Diocletian, Bell Witch en nog vierhonderdzestig andere bands. Uiteindelijk is het een leuke digipak geworden, staat er voor ieder wat wils op ‘Omnicide’ en raad ik zeker niet af om dit schijfje te checken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.