Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ancestral Legacy / Veil Of Mist – The Silent Frontier
Valkyrie Rising
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 08 januari 2020
“Het Noorse Ancestral Legacy en het Franse Veil Of Mist hebben de krachten gebundeld op de split cd ‘The Final Frontier’. Beide bands hebben een dame als zangeres, maar er is ook heel wat (extreme) mannelijke zang te horen in de songs. De Noren neigen naar gothic/doom met symfonische arrangementen, terwijl de Fransen niet vies zijn van een experimenteel, progressief tintje, maar toch ook vooral gothic spelen.” 
7/10

Het Noorse Ancestral Legacy en het Franse Veil Of Mist hebben de krachten gebundeld op de split cd ‘The Final Frontier’. Beide bands hebben een dame als zangeres, maar er is ook heel wat (extreme) mannelijke zang te horen in de songs. De Noren neigen naar gothic/doom met symfonische arrangementen, terwijl de Fransen niet vies zijn van een experimenteel, progressief tintje, maar toch ook vooral gothic spelen.

Vooreerst horen we een song van elke band, waarbij de andere band te gast is. Ancestral Legacy presenteert de nieuwe song ‘Precision Of Soul’, een heropname van het brute ‘The Silent Season’ en ‘Diabolique Mon Ange’ blijkt een cover van de Franse Mylene Farmer te zijn. Ook waagt de band zich aan een ‘Orchestral Medley’. Het wat zwaardere en wispelturiger geluid van Veil Of Mist wordt ingezongen door Amandine Rosselle met een lagere stem. Ook hier weer een nieuwe song, gevolgd door een opnieuw opgenomen versie van ‘Tomorrow’ met Michelle Darkness (End Of Green) als gastzanger. Vervolgens gaat men de experimentele fase in met een remix van ‘Ghosts Of Winter’ en sluit men af met een eigenzinnige cover ‘A Staggering Moon’ van het (eveneens) Franse Elend. EP’s worden veelal aangewend om de differentiële mogelijkheden van een band in het zonnetje te zetten. Ook hier is dat het geval, soms met goed resultaat, soms (tweede helft van ‘The Silent Season’ en de remix van ‘Ghosts Of Winter’) met minder luisterplezier.