Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Volcanova – Radical Waves
The Sign Records
Release datum: 21 augustus 2020
“Dan weer dragend, dreinend en repeterend, en dan weer met kundig uitgevoerde, verrassend dwarse passages die aan jazz-rock grenzen of onderdompelen in zwevende psychedelica.”
8/10
Cor Schilstra I 04 augustus 2020

Volcanova is stoner uit IJsland. Zwaar, sompig, doomy en met een Black Sabbath spanning klinkt opener ‘Welcome’ door de speakers. Direct hierna gevolgd door het behoorlijk up-tempo beukende, bijna swingende ‘Where’s The Time’ en het heerlijk hoekige ‘Super Duper Van’ wat dan weer heel harmonische vocalen heeft. Deze mannen kunnen een heel behoorlijke portie muziek maken en weten het ook nog verrekte pakkend te brengen! Dan weer dragend, dreinend en repeterend, en dan weer met kundig uitgevoerde, verrassend dwarse passages die aan jazz-rock grenzen of onderdompelen in zwevende psychedelica.

De bevlogenheid en vakmanschap doen me meermaals aan bijvoorbeeld Truckfighters denken. Ook de stem kan wel wat associaties oproepen; deze doet bij vlagen aan Ralf Gyllenhammar van Mustasch denken. Eigenlijk is de enige manco de lengte van ‘Stoneman’; hoewel dit nummer bijna zes minuten duurt, heeft dit alles in zich om nog verder uit te bouwen naar zo’n episch nummer dat een hele kant van een (dubbel) elpee kan bestrijken, waarbij de bandleden zich lekker te buiten kunnen gaan aan jam taferelen en helemaal in de muziek zitten. Dit nummer is dus eigenlijk toch nog steeds te kort naar mijn smaak. Misschien doen de mannen live wel deze door mij gewenste extented versie; hopelijk komen ze eens onze kant op. Tot slot de hoes; ook die is een vinylversie waard en gelukkig brengt The Sign ook op elpee uit. Er is reeds een plaatsje gereserveerd in mijn kast.