Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vola – Witness
Mascot Records
Release datum: 21 mei 2021
“Maak niet de vergissing te denken dat Vola te veel afwijkt van hun metal roots. Die kapstok wordt alleen op ieder album anders gebruikt, dat is alles”
9/10
Berto I 12 juni 2021

VOLA is een Deense progressieve rock band die een steeds groter groeiende schare fans krijgt met iedere release die ze uitbrengen. Hun sound is redelijk uniek te noemen, mede door de zangstem van Asger Mygind en met het nieuwe album ‘Witness’ leveren ze hun derde volledige album af. Kenmerk van alle albums is wel dat de band pakkende refreinen gebruikt in hun verder progressief klinkende songs. Hele universums worden verkend in hun songs, maar altijd komen ze weer uit op een pakkend refrein. Op dit album hebben ze die focus nog sterker willen leggen op die pakkende melodieën door te werken met de bekende engineer/mixer Jacob Hansen, ook bekend van The Black Dahlia Murder, Volbeat en Amaranthe. De sound is op dit album ook een stuk gelijkmatiger, de pieken in intensiteit zijn minder hoog, waardoor het ook een rustiger album is geworden om te luisteren. Opener ‘Straight Lines’ begint verre van rustig, met lekker hakkende riffs, maar zoals altijd weet die band die agressie daarna om te buigen in een melodieus geheel.

De stem van Asger Mygind zorgt ervoor dat de songs op een of andere manier een vriendelijk geluid krijgen. Over het algemeen blijft de sound van de band dus ongewijzigd, maar de ideeën die op vorige albums zijn gebruikt zijn eigenlijk verdubbeld, wat zoveel betekent als dat de riffs dubbel zo heavy klinken en de elektronica ook dubbel aanwezig is. Het liedje en vooral de pakkende refreinen blijven de rode draad en een song als ‘These Black Claws’ voegt er nog wat trip hop invloeden aan toe, maar puur als inkleuring van een song die verder pure progressieve metal is. Want maak niet de vergissing e denken dat Vola te veel afwijkt van hun metal roots. Die kapstok wordt alleen op ieder album anders gebruikt, dat is alles. Ongekende creativiteit noemen ze dat denk ik.