Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Visions Of Atlantis, Secret Rule en Emetropia in Muziekcafé – Helmond- 17 mei 2022

“Zangeres Clémentine Delauney bleek ook live moeiteloos de hoogste regionen te kunnen halen en ook haar samenzang met Michele Guaitoli klonk als de spreekwoordelijke klok”
Een geluk bij een ongeluk: dat kunnen we het ingelaste optreden van Visions Of Atlantis in het Muziekcafé in Helmond wel noemen. Toen er een show uitviel in hun schema, werd er halsoverkop een nieuwe mogelijkheid gezocht en kon men in het kader van hun ‘Pirates’-toer op deze dinsdagavond terecht in Helmond. Natuurlijk valt het niet mee op met de huidige overvloed aan concerten een zaal op een doordeweekse dag vol te krijgen en het was dan ook niet superdruk. Dat neemt niet weg dat de muziekliefhebbers die wel de moeite hadden genomen op naar het Muziekcafé af te reizen een prima show voorgeschoteld kregen. Zoals vaker hadden de thuisblijvers dus weer eens ongelijk! 
1 juni 2022 I Tekst: Sjak Roks | fotografie: Hans Lievaart

De avond werd al erg vroeg afgetrapt door Emetropia, een band die als ik de pers moet geloven de nieuwste sensatie uit Zweden moest zijn. Ik was echter totaal onbekend met het materiaal van dit vijftal en de nummers van deze band zijn niet dusdanig gemakkelijk dat ze na één luisterbeurt blijven hangen. Tel daarbij op dat de leadzang van zangeres Lisa Wallenberg niet altijd even toonvast was en dat de samenzang met Liam Strand af en toe wat rommelig overkwam en het moge duidelijk zijn dat de band (nog) niet echt kon overtuigen. Toch hadden de gespeelde nummers zeker wel een bepaalde charme, maar de potentie van het song materiaal kwam er op het podium niet helemaal uit. Emetropia zal gewoon zo veel mogelijk shows moeten gaan spelen om als band de nodige ervaring op te gaan doen en een stuk zelfverzekerder op het podium te staan.

Podium-ervaring kun je het Italiaanse Secret Rule niet ontzeggen en deze rondom zangeres Angela Di Vincenzo geformeerde band liet even zien hoe het dan wel moest. Ondersteund door het prima materiaal dat de band in de loop der jaren heeft uitgebracht (plus een aantal nieuwe nummers van de binnenkort te verschijnen nieuwe plaat) en het spelplezier dat Secret Rule uitstraalde, waren we getuige van een prima show en wist men het publiek meerdere malen succesvol te betrekken tijdens de korte, maar sterke set. Andy Menarini produceerde de nodige prima riffs en solos en spring-in-het-veld Angela Di Vincenzo was uitstekend bij stem zodat nummers zoals ‘Purgatory’, ‘Obsession’ en ‘No More’ om er maar een paar te noemen prima gesmaakt werden. Secret Rule is toch wel een enigszins onderschatte band in mijn beleving.

Om een uur of negen was het dan tijd voor hoofdact Visions Of Atlantis en ik was erg benieuwd of het nieuwe materiaal van hun recent uitgebrachte album ‘Pirates’ live ook zo sterk zou klinken. Nou, dat bleek wel goed te zitten, want de band speelde als een geoliede machine die zowel de oudere nummers als de nieuwe songs prima neerzette. Zangeres Clémentine Delauney bleek ook live moeiteloos de hoogste regionen te kunnen halen en ook haar samenzang met Michele Guaitoli klonk als de spreekwoordelijke klok. En als je dan de beschikking hebt over nummers zoals ‘Master Of The Hurricane’, ‘The Deep & The Dark’, ‘Return To Lemuria’, ‘Pirates Will Return’ en ‘Legion Of The Seas’ kun je eigenlijk al niet meer stuk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet verwacht had dat deze band live zo sterk voor de dag zou komen. Het piraten-imago mag voor mij achterwege blijven, maar Visions of Atlantis beweest een uitstekende live-band te zijn die ervoor zorgde dat de aanwezigen volop gehoor gaven aan de oproep om mee te klappen of mee te brullen. Later dit jaar staan ze in 013 in Tilburg en ik kan eenieder die houdt van kwalitatief hoogstaande symfonische metal aanraden om Visions Of Atlantis eens te gaan bekijken. Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld wordt, uitstekend optreden van een uitstekende band!

Social media