Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Venom Inc – There’s Only Black
Nuclear Blast
Release datum: 9 september 2022
“De titel is een rechtstreeks citaat van gitarist Jeff “Mantas”Dunn die in april 2018 even het hoekje omging in een ambulance toen hij door een hartaanval werd getroffen”
9.2/10
Winston Arntz I 10 september 2022

Het is al meer dan 7 jaar geleden dat Venom Inc ter wereld kwam. Op het Keep It True festival van 2015 transformeerde Mpire Of Evil zich naar Venom Inc, eigenlijk bedoeld als een one-off. Venom oprichter Jeff ‘Mantas’ Dunn werd overgehaald om nog ’s een paar nummers met drummer Tony ‘Abaddon’ Bray te spelen, met Venom’s tweede zanger/bassist Tony ‘Demolition Man’ Dolan ook in de band. Deze kleine reünie liep al gauw uit de klauwen; de metalscene sprong er bovenop, temeer omdat deze “tweede” Venom bereid bleek om wél overal op te treden, iets wat de Venomband van Conrad ‘Cronos’ Lant tot op de dag van vandaag vertikt.

Na enkele succesvolle tours over de hele aardkloot nam de band de stap om toch ook maar een album op te nemen en in 2017 verscheen het verrassend sterke en frisse ‘Avé’, dat wereldwijd prima werd ontvangen. Venom Inc vervolgde hun koers; weer de hele wereld over maar oude problemen die terug gaan tot aan de oertijd (‘80’s) staken weer de kop op. Uiteindelijk nam de band afscheid van Bray. Vervanger werd Jeramie ‘War Machine’ Kling, een Amerikaan die Dunn en Dolan in de USA hadden leren kennen als geluidsman. Kling pakte de handschoen op en die bleek meer dan perfect te passen. In de tours die Venom Inc met hem deed verschenen ineens oude Venom klassiekers in de setlist, die fans meer dan heuglijk verrasten. De sky bleek ineens de limit.

2020 / 2021 gooide roet in het eten van veel bands en artiesten. De ingeslagen weg werd onderbroken, maar Venom Inc bleef wel werken aan nieuw materiaal. De aangeboorde energiebron in de persoon van Jeramie Kling bleek een inspirerende factor en voor het trio het in de gaten had lagen en ineens niet minder dan 24 knallende tracks klaar voor Venom Inc’s 2e album.

Die tracks werden aan Nuclear Blast aangeboden met de mededeling; “stellen jullie zelf de tracklist maar samen, dit zijn alle 24 knallers!” Zo geschiedde en hoewel het toch nog even duurde, vanwege marketing en productionele redenen, is er nu dan ‘There’s Only Black’.

De titel is een rechtstreeks citaat van gitarist Jeff “Dunn die in april 2018 even het spreekwoordelijke hoekje omging in een ambulance toen hij door een hartaanval werd getroffen. Gelukkig werd hij teruggeroepen door de aanwezige deskundigen en wat hij zag toen hij even weg was? Juist; niets. De tekst van het titelnummer is er erg duidelijk over; er is geen stairway to heaven of een highway to hell. Of dat nou komt omdat Dunn eigenhandig de black metal uitvond, wie zal het zeggen?.. Feit is wel dat het titelnummer wel een érg sterk nummer is, dat zo zal uitgroeien tot een nieuwe klassieker. Net als ‘Inferno’ overigens, ook een super krachtig en mooi opgebouwde track.

Voor dat het album verscheen waren er al 3 videotracks uitgebracht die goed lieten horen dat Venom Inc niet op nostalgie is geschoeid. ‘How Many Can Die’, ‘Don’t Feed Me Your Lies’ en het nieuwste ‘Come To Me’ barsten de speakers uit. Een band die zich heerlijk en furieus afreageert en ‘Don’t Feed Me Your Lies’ is een directe afrekening met… dat mogen en kunnen we zelf wel invullen Boontje komt om zijn loontje.

De komst van Jeramie Kling in de band bracht naast betrouwbaarheid ook nog wat anders; een drummer die godverdomme niets te gek is. Soms heb ik bij voorbaat medelijden met de bejaarde Venom fans (zoals ikzelf) die toch niet worden geacht te participeren in circle pits en walls of death? Want ja, die energie vind je op dit album. Dunn en Dolan schreven hun nummers, stuurden de tracks de oceaan over en Kling speelde thuis alles in. En hoe; werkelijk meedogenloos hard en snel!

Wat verder opvalt is de vrij rauwe, basic gitaarsound van Dunn, een teken dat ook hij niet wil rusten op eerder behaalde resultaten. Werkelijk indrukwekkend. Tony Dolan, de bandleider, heeft zijn zaken ook goed op een rij, zijn Bo-EL basgitaar dendert overal ploegend doorheen en vocaal staat hij zijn mannetje nog zeer sterk.

En dan te bedenken dat het in november het legendarische Venom album ‘Black Metal’ al 40 jaar bestaat. Venom Inc kreeg van -daar is ie weer- Keep It True organisator Oliver Weinsheimer de aanbieding om op Keep It True Rising II in Würzburg dit te komen vieren. Op het podium van de Posthalle zal de complete set, zoals te zien in de ‘Seventh Date Of Hell’ video uit 1984, worden nagebouwd en gaat Venom Inc een ‘Return To Hammersmith’ aan. Dat wordt heel speciaal, en het zegt al genoeg dat déze Venom daarvoor is gevraagd en niet de andere. En zo citeer ik maar eens oude ketchup reclame “welke andere?”. Venom Inc levert, presteert en verrast, zoals een échte band dat kan doen.