Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vandor – On A Moonlit Night
Scarlet Records
Release datum: 16 juli 2021
“Vandor heeft goede stappen gemaakt sinds het debuut, maar heeft ook nog een hoop om aan te werken voordat ze in de eredivisie kunnen meespelen.”
7.5/10
Jori van de Worp  I 10 juli 2021

Uit dezelfde stad als Hammerfall komt Vandor. In de schaduw van de vele Zweedse metaltitanen herbergt het land immers ook nog een gigantische underground met heel veel leuke bandjes die kwalitatief soms geen zier voor de grote jongens onderdoen. Ook Vandor roert zich sinds een paar jaar in die scene en met ‘On A Moonlit Night’ is er een tweede album.

De opvolger van ‘In The Land Of Vandor’ onderscheidt zich van de voorganger door de keyboards een prominentere plaats te geven in de muziek. Het is een van de sterkste punten van Vandor, die toetsen worden zoveel breder ingezet dan alleen een paar synths, en dit geeft de muziek een fijne progressieve twist mee. In plaats van Hammerfall benadert deze band dus meer een band als Stratovarius of Sonata Arctica, en ook de vocalen neigen meer deze kant uit. Het album kent slechts zeven volle nummers, maar deze zijn wel aan de lange kant, waardoor er uiteindelijk een respectabele vijftig minuten overblijven. In die vijftig minuten valt voor de diehard power metal liefhebber zeker het een en ander te genieten. ‘Mountains Of Avagale’ opent met een Angra meets Dragonforce instrumentaal stuk en de stappen die de band sinds het debuut heeft gemaakt zijn onmiskenbaar. Het is pas bij ‘Endless Sea’ dat het gaspedaal ook wat losgelaten wordt zodat de muzikanten meer ruimte krijgen om te schijnen. Dat zijn de fijnste stukken van het album, want de zang is nog altijd op zijn best middelmatig. Bijna twintig van de vijftig minuten zijn ingeruimd voor het epos ‘The Sword To End All Wars’. Zeker een compositie van formaat, maar hier mist de band helaas nog de klasse van pakweg een Rhapsody om tijdens zo’n monstercompositie de aandacht vol vast te houden.

Er zijn knappe composities en smakelijke keyboards die echt meer diepte hebben dan veel andere bands in het genre. Daartegenover staan zwakke vocalen en een vacuüm tussen Dragonforce-hyper en trage muziek. Vandor heeft goede stappen gemaakt sinds het debuut, maar heeft ook nog een hoop om aan te werken voordat ze in de eredivisie kunnen meespelen.