Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Metalwings – A Whole New Land
Self released
Release datum: 11 juni 2021
“Alle ingrediënten voor een topper van een progressief symfonische metalplaat zijn aanwezig op ‘A Whole New Land’, absoluut verplichte kost voor iedereen die blij wordt van goed doordachte metal met klassieke invloeden!”
9/10
Jori van de Worp  I 11 juli 2021

Metalwings uit Bulgarije wist me drie jaar geleden met stomheid te slaan met hun fantastische debuut ‘For All Beyond’. De verfrissende mix van progressieve metal, een klassiek maar toch zacht klinkende operadame en zeker niet op de laatste plaats de prachtige symfonieën maakten dit een van de beste debuutalbums die ik in lange tijd had mogen horen. Nu is er een opvolger, maar nog altijd heeft de band geen platenmaatschappij achter zich staan dus ook hier weer een release in eigen beheer.

Het is met acht minuten direct het langste stuk op het album, de titelsong die de plaat opent. Na een spannend opbouwend intro trapt Metalwings af op de manier die van hun debuut herkenbaar is. Mooie piano, sterke combinatie van gitaarriff en viool, gevolgd door het herkenbare stemgeluid van Stela die de muziek versiert met goed doordachte teksten. Ondanks de vrouwelijke vocalen en symfonische muziek zit Metalwings niet in de buurt van een band als Nightwish of Epica. De subtielere composities neigen meer naar een band als Evergrey of Circus Maximus. Het is juist de combinatie van deze elementen die deze muziek een unieke twist geeft. Met slechts drie van de twaalf nummers onder de vijf minuten zijn de composities lang, maar door de dynamiek in de muziek verlies je geen seconde je aandacht. Er zitten stevige stukken tussen als ‘Monster In The Mirror’ waar de fantastische videoclip van is en waarin ook gegrunt wordt. Maar het album heeft ook een heel kleine en breekbare ballad in ‘Still Believe In Us’, maar wat vooral knap is aan dit werkje is dat het ook binnen enkele nummers de schaal van zacht en breekbaar tot vol metal weet op en af te glijden. Tel hierbij op dat de productie verbazingwekkend goed is wat je mag verwachten met Jens Bogren, onder andere bekend van zijn werk met Amorphis en Dark Tranquility, achter de knoppen. Alle ingrediënten voor een topper van een progressief symfonische metalplaat zijn aanwezig op ‘A Whole New Land’, absoluut verplichte kost voor iedereen die blij wordt van goed doordachte metal met klassieke invloeden!