Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vandenberg – 2020
Mascot Records
Release datum: 29 mei 2020
“Nu het Moonkings-avontuur definitief ten einde is, lijkt deze reïncarnatie van Vandenberg het volgende hoofdstuk in het succesverhaal van gitarist Adje van den Berg te gaan worden.”
8.5/10
Sjak Roks I 19 mei 2020

Zo’n vijfendertig jaar na de release van het derde Vandenberg album ‘Alibi’ is het ongelofelijke dan toch werkelijkheid geworden en heeft Adje van den Berg onder diezelfde naam de vierde studio-plaat, getiteld ‘2020’ uitgebracht. Natuurlijk wisten we dat er met de aankondiging van het ter ziele gaan van Vandenberg’s Moonkings iets nieuws aan zat te komen, maar een nieuw Vandenberg album had ik persoonlijk toch echt niet verwacht. Dat neemt niet weg dat ik er wel degelijk enorm blij mee ben, want ‘2020’ is een erg sterk en vooral behoorlijk heavy album geworden, zeker voor Vandenberg begrippen. Vooral in vergelijking met het melodieuze en bluesy geluid van de Moonkings schudt de directe en no-nonsense benadering van deze nieuwe Vandenberg plaat je meteen behoorlijk wakker.

‘2020’ is dan wel het vierde full-length album van Vandenberg, maar natuurlijk heeft dit niets meer te maken met de band die in de jaren tachtig zo succesvol was. Met Koen Herfst (drums) en Randy van der Elsen (bas) heeft Ad een nieuwe, maar erg ervaren ritme-sectie in huis gehaald terwijl hij niemand minder dan wereldzanger Ronnie Romero heeft weten te strikken om achter de microfoon plaats te nemen. Laatstgenoemde is er, tezamen met het heerlijke heavy song materiaal, hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat ‘2020’ zo’n positieve indruk achterlaat. Wat een ongelofelijk klasbak is die Romero toch!

Dat wordt al meteen duidelijk bij het gedreven openingsnummer van het album ‘Shadows Of The Night’, wat zeker behoort tot de hardste nummers die Ad ooit geschreven heeft en dat wat mij betreft tot de absolute hoogtepunten van de plaat gerekend kan worden. Er is echter nog veel meer moois te vinden op ‘2020’ en nummers zoals het groovy ‘Freight Train’, het wat meer ingetogen ‘Let It Rain’, ‘Skyfall’ en ‘Ride Like The Wind’ maken dat op niet mis te verstane wijze duidelijk, De grote kracht van de plaat is echter dat er absoluut geen enkel zwak nummer op ‘2020’ te vinden is en dat het song materiaal erg fris en energiek klinkt, terwijl de vertrouwde Vandenberg elementen ook prominent aanwezig zijn. Geen enkel zwak nummer zul je je afvragen? Wat mij betreft in ieder geval niet, maar ik kan me best voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd zal zijn van de nieuwe versie van de hit ‘Burning Heart’, want de hedendaagse versie klinkt toch wel behoorlijk anders dan het origineel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het veel rauwere stemgeluid van Ronnie Romero die toch wel een behoorlijke stempel op het totale bandgeluid drukt, waardoor het enige gewenning zal vergen alvorens je deze nieuwe versie zult kunnen waarderen.

Nu het Moonkings-avontuur definitief ten einde is, lijkt deze reincarnatie van Vandenberg het volgende hoofdstuk in het succesverhaal van gitarist Adje van den Berg te gaan worden. ‘2020’ bezit in ieder geval alle ingrediënten om de successen uit de tachtiger jaren te gaan evenaren en wellicht zelfs te gaan overtreffen. Welkom terug!