Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Valgrind – Morning Will Come No More (tape re-release)
Nihilistic Holocaust Records
Release datum:  01 december 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 15 januari 2020
“Als je niet beter zou weten zou je denken dat de rauwe en ongepolijste death metal met zijn duistere atmosfeer ergens in ’91 of ’92 werd opgenomen.”

Het komt niet zo vaak voor dat ik een cassette release mag bespreken bij Arrow Lords of Metal, maar met ‘Morning Will Come No More’ van de Italiaanse death metal formatie Valgrind heb ik er dan toch één te pakken. En dat roept bij mij dan toch weer nostalgische gevoelens op. In de vroege jaren negentig was ik namelijk nog een fervent tapetrader en ik heb nog enkele bananendozen vol met tapes in de kelder staan, die ik – mede dankzij deze tape van Valgrind – onlangs in de kerstvakantie weer eens naar boven gehaald heb en doorgespit heb naar lang vergeten juweeltjes. Een korte blik op Discogs vertelde me tevens dat een aantal originele tapes uit de jaren 80 ondertussen flink in waarde zijn gestegen. Interessante ontwikkelingen als je het mij vraagt…

Maar nu terug naar Valgrind. Het debuutalbum ‘Morning Will Come No More’ werd in 2012 oorspronkelijk op CD uitgebracht via het Duitse Godeater Records en begin vorig jaar verscheen deze release vervolgens ook op cassette via Nihilistic Holocaust Records. Hij is dus al enige tijd uit op cassette. De veertien nummers op het album (waarvan drie instrumentals) vormen samen een conceptalbum over de ondergang van de aarde. Valgrind liet zich op ‘Morning Will Come No More’ vooral inspireren door Amerikaanse death metal uit de vroege jaren negentig, door bands als Immolation, Morbid Angel, Monstrosity, Death en Pestilence en slaagt er in op hun debuutalbum een heerlijk authentiek geluid neer te zetten. De pakkende old school death metal riffs voorzien van stuwende drumpartijen weten gedurende bijna een uur aan één stuk door te boeien. Het geheel wordt daarbij afgerond door de rauwe zang van Daniele Lupidi en de vele gave gitaarsolo’s van Massimiliano Elia en Emanuelle Ottani.

Als je niet beter zou weten zou je denken dat de rauwe en ongepolijste death metal met zijn duistere atmosfeer ergens in ’91 of ’92 werd opgenomen. ‘Morning Will Come No More’ laat dus zeker geen origineel geluid horen, maar voor liefhebbers van het genre mag dit geen probleem zijn. Deze re-release op cassette komt verder helaas zonder al te veel extra’s; Het hoesje is voorzien van enkele wazige foto’s, maar teksten ontbreken helaas. Tapeheads kunnen hun slag slaan via de Bandcamp site van de band, want de tape is nog steeds verkrijgbaar voor een zacht prijsje.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.