Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ulcerate – Stare Into Death And Be Still
Debemur Morti Productions
Release datum: 24 april 2020
“Ulcerate is gewoon een band die een eigen stijl weet neer te zetten, met waanzinnig goede techniek die wordt omgezet in boeiende songs.”
8.8/10
Berto I 30 april 2020

Ulcerate is een band uit Nieuw Zeeland die valt in de categorie extreme metal volgens vele magazines en dat is correct, omdat eigenlijk iedere metal band die een beetje met wat maatsoorten speelt in die categorie valt. Ulcerate is echter meer dan een extreme metal band. Ulcerate heeft eigenlijk een eigen stijl ontwikkelt die zeker extreem te noemen is, maar diverse stijlen in zich herbergt met als basis death metal.

De stijl van de band is in het kort te omschrijven als volgt: als de gitaren van Michael Hoggard langzaam spelen, spelen de drums van Jamie Saint Merat snel en andersom. Hier overheen komt dan de zang van Paul Kelland (die tevens basgitaar speelt). Dit samen geeft een mix die je een ‘unheimlich’ gevoel geeft. Ik leg dit niet verder uit, je voelt wel wat ik bedoel als je de muziek hoort. Lange nummers, gemiddeld een minuut of zeven, vertellen een verhaal dat zich niet zoals gangbaar is lineair afspeelt, maar je meer een zelfde gevoel geeft als de film ‘Inception’ met Leonardo DiCaprio, een gevoel van ‘waar the fuck in het verhaal zit ik nu weer?’.

Genoeg over het gevoel dat de muziek je geeft, Ulcerate is gewoon een band die een eigen stijl weet neer te zetten, met waanzinnig goede techniek die wordt omgezet in boeiende songs. Denk aan de heftigheid van Hate Eternal en de aardse tonen van Neurosis en je hebt een idee van de richting die de band je mee neemt. Het vraagt de nodige aandacht van de luisteraar, maar als je eenmaal alle lijntjes aan elkaar weet te knopen, dan heb je een machtig album te pakken dat prachtig is opgebouwd met veel dynamiek en waar veel wordt gespeeld met licht en donker, qua sound dan. Op basis van bovenstaande zou je dus zeggen dat er een maximale score uit komt voor de jongens uit Nieuw Zeeland, maar het probleem is dat ze dit in grote lijnen al een aantal albums doen op deze manier. Er zijn wel wat verschillen, met name in de toegankelijkheid van de songs, maar toch is er bij mij hier een soort deja-vu. ‘Stare Into Death And Be Still’ is dus een topper in het genre (dat ze zelf eigenlijk hebben gevormd), maar is een beetje een herhalingsoefening.