Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

U.D.O. is jarig en trakteert op covers

 
“Een album vol spetterende covers komt onze kant op!”
Er is er een jarig, hoera hoera! En het is hier niet de minste met het minste aantal jaren, metal-legende Udo Dirkschneider blaast dit jaar zeventig kaarsjes uit. Op deze leeftijd waarop menig artiest al van een welverdiend pensioen geniet, werkt Udo zich nog steeds uit de naad om ons een feestelijke traktatie te geven. Een album vol spetterende covers komt onze kant op! En samen met een select gezelschap aan genodigden mocht ik, in online gezelschap van de kleine reus zelf, alvast luisteren naar de zeventien tracks die binnenkort op de cd ‘My Way’ voor iedereen te luisteren zijn.
Jori van de Worp Ι  26 januari 2022

Met een blik op de tracklist kan je al snel tot de conclusie komen dat de nummer met zorg zijn uitgezocht. Het album springt qua keuze moeiteloos heen en weer tussen verschillende muziekstijlen van de originelen, en tussen cultklassiekers, liedjes die zo’n zeven miljard mensen woord voor woord mee kunnen zingen en alles daartussenin. We beginnen met twee stukken die ik zelf ook niet ken, en zeker ‘Faith Healer’ is zo perfect aangepast op de stijl van U.D.O. dat ik zo zou geloven dat we met een origineel te maken hebben. De cover van Uriah Heep is zonder meer geniaal, en hetzelfde kan gezegd worden van de vermetalde Tina Turner anthem. Ook mooi hoe Udo een nummer van de grote Dio weet te coveren en naar zijn eigen zangstijl weet te buigen. Motörhead en Led Zeppelin komen vervolgens achter elkaar, nekkrampen gegarandeerd en dan ben je nog maar op de helft.

Het oudste origineel en wellicht ook wel het bekendste, ‘Paint It Black’ is heel ander nummer geworden, groots en episch, een beetje in de stijl van U.D.O.’s ‘We Are One’ album. Direct ook een kwart langer dan het origineel, en een hoogtepunt van het album! Ac/Dc met ‘T.N.T.’ is ook erg geslaagd, hier heeft Udo natuurlijk ook de perfecte stem voor. Met ‘Jealousy’ van Frankie Miller komen we tegen het einde voor het eerst in de power ballad sferen, ook dit is een van de hoogtepunten. ‘We Will Rock You’ van Queen heeft een complete revisie gekregen, erg creatief gedaan. Kein Zurück van Wolfsheim is het nieuwste nummer en het enige Duitstalige, een halve eeuw ouder dan de oudste telg ‘Paint It Black’. Udo geeft hierbij aan dat het de eerste keer is dat hij iets serieus in het Duits gezongen heeft. Last but not least krijgen we een karaoke-klassieker, Frank Sinatra’s hit ‘My Way’. Hier is Udo heel dicht bij het origineel gebleven en dit is qua muziek van zingen dan ook heel anders dan de rest van het album, een fraaie afsluiter.

Tracklist

 1. Faith Healer (Alex Harvey)
 2. Fire (Crazy World Of Arthur Brown)
 3. Sympathy (Uriah Heep)
 4. They Call It Nutbush (Tina Turner)
 5. Man On The Silver Mountain (Rainbow)
 6. Hell Raiser (The Sweet)
 7. No Class (Motörhead)
 8. Rock And Roll (Led Zeppelin)
 9. The Stroke (Billy Squier)
 10. Paint It Black (The Rolling Stones)
 11. He’s A Woman, She’s A Man (Scorpions)
 12. T.N.T. (Ac/Dc)
 13. Jealousy (Frankie Miller)
 14. Hell Bent For Leather (Judas Priest)
 15. We Will Rock You (Queen)
 16. Kein Zurück (Wolfsheim)
 17. 17. My Way (Frank Sinatra)

Social media