Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tragediens Trone – Tragediens Trone 
Osmose Productions
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Koen Smits – 16 november 2019
“Waar de demo uit 2007 nog een zuiver zwartgallige aangelegenheid was, is het nu minder uitgesproken droefgeestig, maar daarom niet minder zwaar en dreigend.”
8/10

Het promopraatje rond het langspeeldebuut van Tragediens Trone is weinig verhelderend, maar gelukkig voor mezelf ken ik de band toevallig van hun eerste en enige andere wapenfeit, zijnde de demo ‘The Cold Depths Of Solitude’. Dat schijfje blijkt al van 2007 te zijn en ik kan me niet meer herinneren wanneer ik het voor de laatste keer afgespeeld heb. Nu is men dus terug met een album dat heel toepasselijk ‘Tragediens Trone’ heet. Een verrassing van jewelste ook, want ik wist niet dat deze Noren nog actief waren. Benieuwd of deze wel blijft hangen.

De bandnaam en dus ook albumtitel, is geïnspireerd door het gelijknamige nummer van Ulver, dat op hun eerste demo verscheen. Of ze voor de rest de mosterd gehaald hebben bij Ulver wil ik niet gezegd hebben, want die hebben zoveel verschillende dingen gedaan. De melancholische stukken en de keyboardpartijen zouden echter wel eens een ode aan ‘Vargnatt’ kunnen zijn. Voor de rest speelt Tragediens Trone vooral black metal van de tragere soort, met scherpe uitvallen, vaak verhalende vocalen en hypnotiserende refreinen. Waar de demo uit 2007 nog een zuiver zwartgallige aangelegenheid was, is het nu minder uitgesproken droefgeestig, maar daarom niet minder zwaar en dreigend. Je drijft als het ware mee in de soms repetitieve composities en de grimmige sfeer. ‘Stygian Fluke’ is daar het beste voorbeeld van. Een langgerekte onderhuidse spanning die nooit losbreekt. De vocalen van Skard, overigens ook zanger van Slagmaur met alias Aatselgribb, is niet je typische black metal krijs, maar een vrij goed verstaanbare middelhoge grunt die perfect past bij de sinistere klanken.

De minimalistische benadering geeft een ijskoud en kaal gevoel aan het album dat je niet als rauw kan omschrijven, maar ondanks de zuivere productie heeft het toch een ruig en primitief randje. Na de recente releases van grotere namen uit de Noorse scene als 1349, Mayhem, Ragnarok en Djevel is ‘Tragediens Trone’ niet de meest geanticipeerde plaat, maar wel een zeer degelijk black metal album dat ieders aandacht verdient.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.