Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Toxik – Dis Morta
Massacre
Release datum: 5 augustus 2022
“Zonder hem geen Toxik, net zoals er geen Annihilator zonder Jeff Waters kan zijn.”
8.4/10
Winston Arntz I 20 augustus 2022

Na de aankondiging van de wederopstanding van Toxik en de navolgende EP Breaking Class EP uit 2017 (met ‘Think This’ zanger Charlie Sabin) was ik wel benieuwd wat deze technische thrash/speed metal band op de tafel zou zetten. De exclusieve, digitale release viel me wat tegen en hoewel ik ze wel live sterk zag spelen op het Headbangers Open Air festival in Duitsland was ik bang dat Toxik weer terug naar de achtergrond zou vallen. Er was nog wel een driedelige box set waarop ook de eerste zanger Mike Sanders nog te horen was in een soort van reünie poging uit 2014 maar waarop ook de nieuwe en huidige zanger Ron Iglesias al te horen was.

Het bleef wat stil totdat er nu, post-Covid-19, dan toch een volwaardig derde album is in de vorm van ‘Dis Morta’. 33 jaar na ‘Think This’, iets waar je inderdaad over na kunt denken. Opa Arntz herinnert zich een wervelende club show, het legendarische optreden op Dynamo Open Air in 1988 en destijds leek Toxik een sterke vaste naam in de metal te worden. Dat mocht niet zo zijn.

2022 laat een frisse, verjongde band zien en horen. Op gitarist en mastermind Josh Christian na dan. Zonder hem geen Toxik, net zoals er geen Annihilator zonder Jeff Waters kan zijn. De licht hysterische en technische thrash/speed metal is weer helemaal terug, zonder dat het oubollig en geforceerd klinkt. Dat is een goed teken dat ik op de EP uit 2017 nog niet hoorde. Zanger Ron Iglesias laat zich prima meten met zijn voorgangers op zang en kan net zo hoog vliegen als op de albums ‘World Circus’ (Sanders) en ‘Think This’ (Sabin) maar ook in de mid-regionen komt hij goed uit de verf en daarmee is hij net als Christian zelf een zegen voor Toxik te noemen. Josh Christian is nog steeds de man, wat hij allemaal uit zijn gitaar tovert is werkelijk uniek en getuigt van absolute vakbekwaamheid en passie.

Dit album is de ware terugkeer van Toxik, het zit goed in elkaar, is afwisselend en heeft de hooks waar de band eerder ook door wist te boeien. Het album heeft wel misschien wat extra luisterbeurten nodig om goed te leren kennen voor de jeugdige oren, ik kon er al wel snel planken van zagen. Mijmerend naar de toptijden van weleer zou ik een package tour van Annihilator, Vicious Rumors en Toxik wel heel erg gaaf vinden, alle drie de bands zijn nog actief en kunnen het nog steeds. Toxik bewijst het met ‘Dis Morta’ minstens net zo goed als de twee andere genre genoten.